Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Českí poslanci navrhujú zníženie trestnej zodpovednosti na 13 rokov
Zdielať na

Českí poslanci navrhujú zníženie trestnej zodpovednosti na 13 rokov

Zdroj: Petr Hloušek, Právo

PRAHA / Páchatelia ťažkých zločinov by mohli byť v Česku trestne zodpovední a ísť za mreže už od 13-tich rokov. Počíta s tým návrh poslancov snemového ústavnoprávneho výboru na čele s jeho predsedom Jeronýmom Tejcom. Nižšia trestná zodpovednosť by sa týkala tých najzávažnejších deliktov ako vražda či teroristický útok. Informoval o tom v noci z piatka na sobotu Český rozhlas. Všeobecne podľa daného návrhu zostáva pre trestnú zodpovednosť 15-ročná hranica.

Legislatívny návrh sprísňuje aj tresty za úkladnú vraždu a v niektorých prípadoch vylučuje možnosť premlčania vraždy. "Vo všetkých prípadoch trestných činov, kde hrozí dospelému výnimočný trest, by boli zodpovedné aj deti od 13 do 15 rokov," uviedol Tejc.

Kritici namietajú, že počet zločinov páchaných neplnoletými osobami klesá a nie je preto dôvod na zmenu zákona. S takýmto argumentom však Tejc nesúhlasí.
Novela má podľa neho podporu naprieč celým politickým spektrom.

Zverejnenie mena

Návrh zároveň počíta s možnosťou zverejnenia identity mladistvých trestancov v prípade, ak ich súd pošle právoplatne do väzenia na viac než osem rokov.

U mladistvých medzi 15 a 18 rokmi by sa tiež zvýšili maximálne sadzby, ktoré môže súd uložiť, v najzávažnejších prípadoch z aktuálnych desiatich na 15 rokov. "Za posledných 20 rokov sa postupne zvyšovali sadzby za najzávažnejšie násilné činy, však nepremietlo sa to do sadzby u mladistvých," vysvetlil Tejc.

V návrhu sa tiež zaraďuje medzi trestné činy, kde uplynutím premlčacej doby nezaniká zodpovednosť, napríklad vražda viacerých osôb, tehotnej ženy, osoby mladšej ako 15 rokov.

Výnimočný trest

Pokiaľ si vraždu páchateľ dopredu rozmyslí a zváži, malo by byť vždy možné uložiť výnimočný trest, teda 20 až 30 rokov väzenia alebo doživotie. Aktuálne v takom prípade hrozí 12 až 20 rokov. "Súd samozrejme bude mať možnosť zvážiť okolnosti prípadu," uviedol Tejc.

Novela má podľa Martina Plíška (TOP 09) podporu naprieč politickým spektrom. "Dáme ju podpísať všetkým poslaneckým klubom, do štrnástich dní by sme ju formálne predložili," povedal.

Návrh má podľa neho postihnúť hlavne závažné násilné trestné činy, pretože ich páchatelia si už v 13 uvedomujú, že vraždiť sa nemá. "Chcem tiež zdôrazniť, že nechceme hýbať s vekovou hranicou pre legálny sexuálny styk," dodal Plíšek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy