Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Európe zmizlo najmenej 10-tisíc detských utečencov, mohli skončiť ako sexuálni otroci
Zdielať na

V Európe zmizlo najmenej 10-tisíc detských utečencov, mohli skončiť ako sexuálni otroci

Zdroj: SITA/ilustračné

BRUSEL / Najmenej 10 000 detských utečencov, ktorých nesprevádzali žiadni dospelí príbuzní, zmizlo po príchode do Európy nevedno kam. Panujú pritom obavy, že sa ich mohli zmocniť organizované zločinecké gangy, ktoré ich môžu využívať napríklad ako sexuálnych otrokov. S odvolaním na európsky policajný úrad Europol o tom informoval server denníka The Guardian.

V prvom pokuse vyčísliť jeden z najznepokojúcejších aspektov migračnej krízy šéf štábu Europolu Brian Donald uviedol, že po úradnej registrácii zmizli tisíce zraniteľných maloletých.

Len v Taliansku je nezvestných približne 5 000 detských utečencov, ďalšie tisíce hľadajú vo Švédsku. Na utečencov sa pritom zameriavajú gangy s celoeurópskou pôsobnosťou.

Sexuálne zneužívanie

Donald pripustil, že nie všetky nezvestné deti sa museli stať obeťou zločincov, niektoré môžu byť u príbuzných. Úrady skrátka nevedia, kde môžu tieto deti byť.
Organizácia Save the Children odhadla, že vlani sa do Európy dostalo približne 26 000 detí bez sprievodu príbuzných.

Europol, ktorý sa opiera o 900 analytikov a styčných policajných dôstojníkov, si myslí, že asi 27 percent z milióna minuloročných prichádzajúcich tvorili mladiství.
Donald naznačil, že 10 000 nezvestných detí je skôr opatrný odhad celkového počtu detí, ktoré v Európe zmizli. Existujú dôkazy, že niektoré boli sexuálne zneužité.

Využívajú utečencov

"Počas posledných 18 mesiacov vznikla celá (zločinecká) infraštruktúra, ktorá využíva príliv migrantov. V Nemecku a Maďarsku sú väznice, ktoré sú plné ľudí zadržaných za kriminálne aktivity v súvislosti s migračnou krízou," povedal Donald.

Europol tiež zaznamenal znepokojivú spoluprácu medzi prevádzačmi a gangmi obchodujúcimi s ľuďmi pre sexuálnu prácu a otroctvo. Vyzval preto verejnosť, aby si túto problematiku viac všímala: nezvestné deti podľa Donalda zrejme nepřežívajú niekde v lesoch, ale vo svojich komunitách, kde by tiež mohlo dochádzať k ich zneužívaniu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy