Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Až 85 percent utečencov sa nechce vrátiť do svojej vlasti
Zdielať na

Až 85 percent utečencov sa nechce vrátiť do svojej vlasti

Zdroj: SITA

ANKARA / Až 85 percent z takmer troch miliónov sýrskych utečencov, ktorí teraz žijú v Turecku, si neželá vrátiť sa za súčasných podmienok do svojej vlasti. Vyhlásila to turecká ministerka pre rodinné a sociálne záležitosti Sema Ramazanogluová, podľa ktorej je riešením jedine integrovať týchto ľudí do tureckej spoločnosti.

Sýrskym utečencom sa vlani v Turecku podľa ministerky narodilo na 150 000 detí. Turecká tlač v sobotu napísala, že Ramazanogluová ako jedna z prvých členiek vlády otvorene priznáva, že sa Turecko musí pripraviť na to, že tam Sýrčania ostanú.

Turecko Sýrčanom neposkytuje status utečencov, takže tí, ktorí sa tam uchýlili pred bojmi, majú iba dočasnú ochranu a sú považovaní za "hostí" v dočasnej situácii.

Ministerka povedala, že na jej úrade bolo zriadené nové oddelenie, ktoré má riešiť problémy statusu. Ministerstvo vraj chce zaregistrovať všetkých Sýrčanov, aj tých, ktorí nežijú v utečeneckých táboroch. Ramazanogluová vyhlásila, že vlani sa Sýrčanom narodilo 150 000 detí, ktoré je potrebné považovať za "turecké deti".

Skutočné riešenie

To, že jej úrad utečencom poskytuje jedlo, oblečenie a prístrešie, je podľa ministerky len krátkodobé opatrenia. "Skutočným riešením je integrácia do spoločnosti a najdôležitejšie je naučiť sa jazyk, nájsť si prácu a získať pracovné povolenie," povedala.

O situácii utečencov hovoril tento týždeň v parlamente vicepremiér Yalcin Akdogan. Povedal, že v 25 dočasných ubytovacích zariadeniach rozptýlených po desiatich provinciách žije cez 260 000 Sýrčanov, ktorým je zaistené "jedlo, zdravotná starostlivosť, bezpečnosť, sociálne služby, výučba, právo zúčastňovať sa náboženských obradov a prekladateľské služby". Mimo tieto miesta žije v Turecku ďalších asi 2,3 milióna Sýrčanov.

"Do dnešného dňa bolo biometrickými metódami zaregistrovaných viac ako 2,5 milióna Sýrčanov," povedal Akdogan. Podľa údajov detského fondu OSN UNICEF Turecko vlani poskytovalo výučbu pre 400 000 sýrskych detí, 30 000 sýrskych domácností potom dostávalo peniaze a poukážky.

Miliardová pomoc

Európska únia sľúbila Turecku poskytnúť výmenou za pomoc pri riešení utečeneckej krízy tri miliardy eur, Turecko ale podľa nových správ požaduje päť miliárd eur. Ankara by výmenou za pomoc mala lepšie strážiť hranice a obmedziť počet migrantov mieriacich do Európy. Peniaze by podľa EÚ mali smerovať do konkrétnych projektov, napríklad do výstavby škôl. Sľúbené tri miliardy eur zatiaľ Turecku poskytnuté neboli kvôli námietkam Talianska.

Utečenci sa dostávajú do Európy z Turecka, odkiaľ mieria na grécke ostrovy. Turecká agentúra Dogan v sobotu informovala o novom prípade stroskotania člna s utečencami. Pri západotureckom pobreží sa utopilo desať utečencov, 43 sa ich podarilo z člna zachrániť.

Incident sa stal na trase medzi tureckým Ayvacikem a gréckym ostrovom Lesbos. Päť z obetí sú deti, na člne boli ľudia zo Sýrie, Afganistane a Barmy. Do Európy vlani dorazilo námornou či pozemnou cestou cez milión utečencov a približne 3600 z nich buď utopilo, alebo je nezvestných.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy