Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Ženeve sa začali mierové rokovania o ukončení občianskej vojny v Sýrii
Zdielať na

V Ženeve sa začali mierové rokovania o ukončení občianskej vojny v Sýrii

Zdroj: SITA

ŽENEVA, RIJÁD / Delegácia sýrskej opozície sa v sobotu vydala z Rijádu do Ženevy, aby sa pripojila k rozhovorom o riešení sýrskej krízy. Rokovania, ktoré zvolala OSN, začali už v piatok, avšak len s delegáciou sýrskej vlády. Podľa agentúry Reuters mieri do Ženevy sedemnásť členný tím.

V delegácii, ktorá smeruje do Ženevy je vodca opozičnej vyjednávacej komisie (HNC) Rijád Hidžáb a Asad Zubia, ktorý má byť hlavným vyjednávačom. Rozhovory budú spočiatku nepriame, kontakt medzi oddelene stretávajúcimi sa delegáciami budú sprostredkovávať diplomati OSN.

Rozhovory mali začať pôvodne už 25. januára, boli však odložené na 29. januára a ani do tej doby sa opozícia nedokázala dohodnúť na tom, či naozaj na rokovania pôjde. Chcela vopred záruky, že v Sýrii ustanú boja, že vláda prepustí väznených oponentov a ukončí blokádu miest.

Ohrozené státisíce

Opozícia chce podľa Reuters začať rokovať o tom, či je sýrska vláda pripravená začať riešiť humanitárne problémy, ktorým čelia sýrski civilisti. Opozícia sa opiera o decembrovú rezolúciu BR OSN, ktorá predpokladá ukončenie bojov, otvorenie humanitárnych koridorov a zrušenie blokád. V ich dôsledku sa ocitá v Sýrii na pokraji vyčerpania až 400 000 ľudí.

Sýrska vláda v januári nechala prejsť dva humanitárne konvoje do mesta Madaj, odkiaľ boli hlásené prípady úmrtia hladom. Podľa aktuálnej správy organizácie Lekári bez hraníc (MSF) tam zomrelo od príchodu humanitárnych konvojov hladom ďalších 16 ľudí. MSF odhaduje, že podvýživou trpia v Madame približne 320 ľudí a 33 z nich je v ohrození života.

Rozpačité rokovania

Mierové rozhovory o ukončení občianskej vojny v Sýrii v Ženeve mali v piatok večer rozpačitý začiatok. Hlavná sýrska opozičná skupina najprv ohlásila bojkot podujatia, no neskôr súhlasila so stretnutím s predstaviteľmi OSN - avšak trvajúc na tom, že o ničom zatiaľ nebude rokovať. Informovala o tom agentúra AP.

Opozičná skupina Vyšší rokovací výbor (HNC), ktorú podporuje Saudská Arábia, najskôr oznámila, že sa na rokovaniach nezúčastní, kým ruské a sýrske vzdušné sily neprestanú s bombardovaním civilných pozícií, sýrska vláda nezruší blokádu území kontrolovaných povstalcami a neprepustí zajatcov.

Keď neskôr osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura otvoril zasadnutie stretnutím s delegáciou sýrskej vlády, výbor HNC oznámil, že do Ženevy predsa príde. Avšak vraj vyčká, kým budú splnené jeho podmienky, a až potom začne rokovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy