Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Putin: Rusko v prípade potreby môže poskytnúť Asadovi azyl
Zdielať na

Putin: Rusko v prípade potreby môže poskytnúť Asadovi azyl

MOSKVA / Rusko by mohlo poskytnúť azyl sýrskemu prezidentovi Bašarovi Asadovi, ak by musel opustiť svoju krajinu. Povedal to v rozhovore pre nemecký denník Bild ruský prezident Vladimir Putin. Zároveň ale túto úvahu označil za predčasnú.

"Bolo určite ťažšie udeliť azyl v Rusku Edwardovi Snowdenovi, ako by bolo v prípade Asada," vyhlásil Putin. Zároveň ale povedal, že Asad nebude musieť nikam emigrovať, bez ohľadu na to, či by ho zvolili alebo nezvolili za prezidenta.

"Po prvé sýrske obyvateľstvo musí byť schopné hlasovať a potom uvidíme, či Asad bude musieť opustiť svoju krajinu, pokiaľ voľby prehrá,"
zdôraznil Putin.

Ruský prezident uznal, že Asad spravil počas konfliktu mnoho chýb. Dodal ale, že konflikt by sa nerozšíril do takých rozmerov bez zahraničnej intervencie.

Nový začiatok

Putin tiež vyhlásil, že Sýria potrebuje začať pracovať na novej ústave. Podľa neho ide o prvý krok k nájdeniu politického riešenia konfliktu v krajine. Pripustil ale, že tento proces bude zrejme zložitý.

"Myslím si, že je nutné posunúť sa k ústavnej reforme. Je to samozrejme komplikovaný proces. A potom na základe novej ústavy usporiadať predčasné prezidentské a parlamentné voľby,"
uviedol Putin v rozhovore z pred týždňa.

Útoky na islamistov

Rusko od konca minulého septembra podniká letecké útoky v Sýrii a podľa Moskvy útočí na islamistické ciele. Niektoré západné krajiny si ale myslia, že cieľom Rusov je pomôcť Asadovi, aby sa udržal pri moci.

Ruský vodca poznamenal, že hľadanie mieru v Sýrii komplikuje kríza vo vzťahoch medzi regionálnymi rivalmi Saudskou Arábiou a Iránom, ktorú vyvolala poprava šíitskeho duchovného Rijádom. "Keby bola potrebná naša účasť, budeme pripravení spraviť všetko pre to, aby bol konflikt vyriešený," uviedol Putin.

Asad pred niekoľkými týždňami poskytol Českej televízii exkluzívny rozhovor, vyjadril sa aj k vzťahu s Ruskom. Pozrite sa:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy