Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Saudskoarabskú ambasádu v Teheráne napadli, zatkli 40 demonštrantov
Zdielať na

Saudskoarabskú ambasádu v Teheráne napadli, zatkli 40 demonštrantov

KÁHIRA / Skupina rozhnevaných Iráncov vtrhla v noci zo soboty na nedeľu do budovy saudskoarabského veľvyslanectva v Teheráne a vypálila jej časť v reakcii na sobotňajšiu popravu významného šiitského duchovného Nimra an-Nimra známeho svojimi aktivitami voči sunnitskej vláde v Saudskej Arábii. Demonštranti sa po útoku na ambasádu dostali do potýčky s políciou, ktorá 40 z nich zatkla.

Bezpečnostné sily následne dostali situáciu pod kontrolu. Iránske ministerstvo zahraničných vecí v dôsledku incidentu dočasne zakázalo zhromažďovanie sa pred danou ambasádou, ako aj pred saudskoarabským konzulátom v meste Mašhad.

Poprava

Saudská Arábia pobúrila šiitskú komunitu na Blízkom východe, ako aj medzinárodné spoločenstvo, keď spolu s an-Nimrom popravila v priebehu jedného dňa ďalších 46 ľudí, ktorých Rijád uznal za vinných z prijatia extrémistickej ideológie, terorizmu a smrti civilistov aj bezpečnostných činiteľov.

SITA

Podľa saudskoarabských zdrojov boli medzi popravenými štyria šiiti. Na základe vznesených obžalôb sa predpokladá, že zvyšné osoby boli napojené na sunnitskú fundamentalistickú skupinu al-Káida.

Trest smrti

An-Nimra odsúdili v roku 2014 na trest smrti v súvislosti s obvineniami z vyvolávania sektárskych konfliktov a odmietnutia poslušnosti voči vládcovi krajiny. Irán, ako hlavný šiitský rival Saudskej Arábie v regióne, označil popravu za politicky a nábožensky motivovanú.

SITA

Jemen ju považuje za zjavné porušenie ľudských práv. Ďalšia kritika tohto kroku Rijádu prišla z Pakistanu, Afganistanu, Libanonu a Indie, dopĺňa denník The Guardian.

Iránci vtrhli na saudskoarabské veľvyslanectvo, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy