Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Islamský štát plánoval na Silvestra útoky v Mníchove, tvrdí minister vnútra
Zdielať na

Islamský štát plánoval na Silvestra útoky v Mníchove, tvrdí minister vnútra

MNÍCHOV / Polícia v nemeckom meste Mníchov evakuovala tesne pred polnocou 31. decembra dve železničné stanice po tom, ako dostala indície o plánovanom teroristickom útoku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Polícia prostredníctvom sociálnej siete Twitter varovala ľudí, aby sa vyhýbali davom a železničným staniciam.

Pátranie po podozrivých

"Máme konkrétne dôkazy, ktoré nemôžeme zamiesť pod koberec," cituje nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung policajného hovorcu.

Útoky hrozili aj iným miestam, ako len evakuovaným železničným staniciam. "Intenzívne pracujeme na objasnení situácie a pátrame po podozrivých," napísala bavorská polícia podľa agentúry AFP na svojom facebookovom profile.

Islamský štát

Za teroristickým spiknutím stálo podľa bavorského ministra vnútra Joachima Herrmanna zrejme radikálne hnutie Islamský štát. Päť až sedem ľudí sa chystalo spáchať samovražedný atentát, upresnil na spoločnej tlačovej konferencii mníchovský policajný šéf Hubertus Andrä. Túto informáciu mu vraj odovzdali zahraničné tajné služby.

reuters

Polícia už má mená podozrivých, ale úrady ich nedokázali chytiť ani lokalizovať. Nevedia ani, či radikáli z Iraku a Sýrie sú ešte na území Nemecka.

Po niekoľkých hodinách boli opäť vlaky i metro v prevádzke. Polícia ale vykonávala námatkové kontroly. "Sme šťastní, že sa v noci nič nestalo. Vyšetrovanie pokračuje a my budeme naďalej bdelí," uviedla mníchovská polícia na svojom Twittri.

Brusel oslavy radšej zrušil

Ešte deň pred Silvestrom sa rozhodli zrušiť pre hrozbu terorizmu aj chystané oslavy v belgickom Bruseli. Vedenie metropoly odvolalo chystanú silvestrovskú párty vrátane ohňostroja.

Belgickí policajti uskutočnili v súvislosti s pátraním po atentátnikoch z Paríža domovú prehliadku v problematickej bruselskej štvrti Molenbeek.

Mimoriadne bezpečnostné opatrenia platili v súvislosti s príchodom Nového roka aj vo francúzskom Paríži či americkom New Yorku.

V Mníchove evakuovali železničné stanice, pozrite si video:

Najčítanejšie správy