Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
V Belej nad Cirochou žiadali zrušenie silvestrovských osláv
Zdielať na

V Belej nad Cirochou žiadali zrušenie silvestrovských osláv

BELÁ NAD CIROCHOU / Zrušte silvestrovské oslavy, žiadal na obecnom zastupiteľstve v Belej nad Cirochou (okres Snina) jeden z dedinčanov. Sťažovateľovi sa nepáči, že ľudia sa budú zabávať v bezprostrednej blízkosti kostola.

"Mne prekáža, že sa to deje na schodisku pred kostolom. Ohňostroje sú tiež v blízkosti kostola," ponosuje sa sťažovateľ.

Dedinčan koncom novembra adresoval samospráve list, v ktorom žiadal, aby obec každoročné oslavy Silvestra pred kostolom zrušila.

Zatieňuje Boha

Vladimír napísal, že Silvester dáva do popredia človeka a zatieňuje Boha. Najviac ale kritizuje to, že všetko sa má udiať pred kostolom.  

Obecné zastupiteľstvo sa žiadosťou zaoberalo. Návrh dedinčana ale neprešiel. Silvestrovské oslavy v obci predsa len budú.

"Starosta tvrdí, že sa prispôsobil väčšine. navyše po dohode s miestnym podnikateľom budú mať v obci jeden spoločný veľký ohňostroj," dodáva Vladimír.

Na križovatke

"Ja to nevolám bezprostredná blízkosť kostola," hovorí starosta obce Ján Vajda. "Vytvorili sme jeden veľký ohňostroj, ktorý bude trvať asi 5 minút. Budeme ho odpaľovať na križovatke, čo je asi 150 metrov od kostolného nádvoria, na ktorom si budeme pripíjať," dodáva.

Cirkev na oslavách Silvestra nič zlé nevidí. Odvolávajú sa aj na tohtoročnú novinku v zákone o výbušninách.

"Jasne zaviedol zákaz používania pyrotechnických výrobkov v okruhu najmenej dvesto metrov od nemocníc, kostolov či detských zariadení," ozrejmuje hovorca košickej diecézy Jaroslav Fabián.

Vladimír žiadal obec, aby zrušila silvestrovské oslavy, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy