Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Počasie na Silvestra bude chladné, pripravte sa na holomráz
Zdielať na

Počasie na Silvestra bude chladné, pripravte sa na holomráz

BRATISLAVA / Po hmlistých dňoch a inverzii nás čaká ďalší extrém. Mrazivé počasie, ktoré nás bude sprevádzať aj na Silvestra. Ak sa chcete rozlúčiť so starým rokom vonku, poriadne sa oblečte, blíži sa totiž holomráz.

Aj keď sa takzvaný holomráz vyskytuje až v januári, tento rok nás prekvapí už v decembri a najväčšie ochladenie má prísť práve v týchto dňoch. "Holomrazy, tento názov sa používa preto, že mrzne na holo, že zem nie je pokrytá snehovou pokrývkou," vysvetľuje meteorológ Peter Jurčovič. 

Ak by bol sneh, úrode by tieto mrazy prekážali menej. Snehová prikrývka má totiž funkciu akejsi teplej periny. To čo je pod snehom, je chránené aj keď by boli 40tky pod nulou.

Poľnohospodári, vinári

"V minulosti sa niekoľkokrát stalo, že také holomrazy dokázili poškodiť, oziminy, vinohrad ale aj ovocné stromy, čo sa potom na jar prejavilo tak, že to uschlo a potom nie je žiadna úroda," tvrdí Jurčovič.

Aj napriek tomu, že sa ochladí, sa poľnohospodári ani vinári
nemusia báť. "Netreba sa toho obávať, nebude veľká škoda, lebo to bude len krátko trvať a nebude fúkať, a to je dôležité," hovorí Jurčovič.

Arktický vzduch

"Tým, že ešte je vlhko ten vinohrad je svojím spôsobom chránenejší. Ak by ale bolo úplne sucho a dojdu veľké mrazy, vtedy hrozí nebezpečenstvo, že by mohlo potrhať pne," vysvetľuje vinár Martin Pomfy.

Úrode by tentokrát holomrazy nemali dať zabrať, za to ľudia by sa mali pripraviť na arktický vzduch. "Na sever budú silné mrazy, rátame, že - 15 -18 stupňov," hovorí Jurčovič.

Viditeľnosť

Na juhu Slovenska a v hlavnom meste by sa malo s príchodom nového roka ochladiť na -5 až -10 stupňov. "Na ohňostroj sa treba naozaj dobre obliecť pretože bude ukážkový, bude to v arktickom vzduchu, bude krásna viditeľnosť a na ten sneh si budeme musieť ešte počkať asi tak do 3. 4. januára, potom by malo začať aj snežiť," dodáva Jurčovič.

Téme sa venuje redaktorka Alexandra Kepazová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy