Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hmlisté dni sa končia. Prichádzajú mínusové teploty
Zdielať na

Hmlisté dni sa končia. Prichádzajú mínusové teploty

BRATISLAVA / Mnohí z nás jej už majú plné zuby, iní sa nevedia vynadívať. Reč je o hmle a inverzii. Otázka znie, dokedy budeme zahalení do tejto hmlistej periny.

Hmla, slabá viditeľnosť a chlad. Stačí však pár desiatok metrov nad morom, kde to vyzerá ako v inom svete. Jasná obloha a slniečko príjemné hreje. "Je to dosť zaujímavá situácia, pretože počasie ovplyvňuje rozsiahla tlaková výš, v oblasti tlakovej výše nefúka vietor, to znamená, že sa stále vychladzuje, je jasno a potom veľmi rýchlo vznikajú hmly," opisuje meteorológ Peter Jurčovič.

Niekoľko týždňov

Hmly vznikajú najčastejšie v okolí vodných tokov a na rovinách - typická je aj Maďarská rovina, tam trvali hmlisté dni v 70.tych rokoch takmer tri mesiace. "A tie hmly môžu mať veľmi dlhé trvanie niekedy niekoľko dní - týždňov a takáto situácia je vlastne teraz a my sme na severnom okraji tlakovej výše a našťastie dnes sa to už končí," dodáva meteorológ.

Takéto pochmúrne počasie súvisí aj s tým, že pevnina sa ochladí rýchlejšie ako oceán, a tak sa chladné mrazivé dni zrážajú s teplým vzduchom od Atlantiku.

Komíny

Pokiaľ je teplá voda v Atlantiku, akonáhle sa vychladí, už sa to všetko zastaví, a to by malo byť v januári. Na jednej strane inverzia ľudí fascinuje, no z ekologického hľadiska to s ňou až také slávne nie je.

"Pretože komíny chrlia všetky znečisťujúce látky a zostávajú v tom hmlistom počasí. Poznáme taký prípad - Londýnskej hmly v roku 1952. Na začiatku decembra 4 000 ľudí zahynulo práve kvôli takémuto nedýchateľnému vzduchu v hmle a odvtedy sa vlastne používa slovo smog," vysvetľuje Jurčovič.

Ešte v utorok sa niekde hmlisté počasie môže vyskytnúť, no koniec týždňa bude mrazivý. V piatok vystúpi teplota na teplomeri na -1.

Reportáž spracovala redaktorka Alexandra Kepazová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy