Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Belgicku zatkli podozrivých z terorizmu, našli u nich materiály ISIS
Zdielať na

V Belgicku zatkli podozrivých z terorizmu, našli u nich materiály ISIS

BRUSEL / Belgická polícia zatkla dvoch ľudí podozrivých z plánovania útokov v Bruseli počas novoročných osláv. Pri domovej prehliadke našli policajti vojenské oblečenie a propagandistické materiály hnutia Islamský štát.

"Vyšetrovanie odhalilo hrozbu vážnych útokov, ktorých terčom malo byť niekoľko symbolických miest v Bruseli a ktoré mali spáchať v čase voľna na konci roka," povedala podľa zahraničných agentúr federálna prokuratúra.

"Symbolickými terčami by mohli byť policajné stanice i vojaci bývajúci v Bruseli," povedal agentúre AFP hovorca krízového centra OCAM, ktoré vyhodnocuje teroristické hrozby v Belgicku.

Grand Place

Zdroj blízky vyšetrovaniu povedal agentúre AP, že jedným z cieľov mohlo byť známe historické námestie mesta Grand Place. "Je tu veľa ľudí, rovnako ako hliadkujúcich vojakov a policajtov. Neďaleko je aj policajná stanica," povedal zdroj.

Belgická polícia zatkla v nedeľu a pondelok dvoch ľudí v odlišných častiach krajiny, píše agentúra Reuters. Oboch podozrievajú z plánovania útokov počas belgických novoročných osláv, uviedli vyšetrovatelia.

Vojenské oblečenie a materiály ISIS

Policajti počas razie našli vojenské oblečenie, propagandistické materiály Islamského štátu a počítače. Nenašli ale žiadne výbušniny či zbrane.

Počas domových prehliadok v Bruseli a jeho okolí celkovo zadržali a vypočúvali šesť ľudí, no štyroch prepustili. Zvyšných dvoch obvinili z podielu na činnosti teroristickej skupiny a prípravy atentátu. 

V Bruseli žijú stovky Slovákov. Napätú situáciu v meste po útokoch v Paríži vnímali rôzne. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy