Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Belgická polícia preveruje školu, do ktorej chodil terorista Hadfi
Zdielať na

Belgická polícia preveruje školu, do ktorej chodil terorista Hadfi

BRUSEL / Belgická polícia vypočúva zamestnancov školy, do ktorej chodil jeden z páchateľov teroristických útokov v Paríži Bilal Hadfi. Informovali o tom dnes dva belgické denníky.

Podľa belgickej tlače vyšetrovateľov zaujíma, prečo škola neinformovala políciu o radikalizácii Bilala Hadfiho, ktorá vraj bola zrejmá.

Hadfi sa odpálil pri štadióne Stade de France v Saint-Denis, ktorý bol jedným z dejísk atentátov spáchaných 13. novembra vo Francúzsku.

Bilal Hadfi bol 20-ročný Francúz, ktorý navštevoval školu Anneessens-Funck v Bruseli. Vo februári ale štúdium prerušil a odišiel do Sýrie.

Radikalizácia Hadfiho

Denníky De Morgen a Het Laatste Nieuws napísali, že škola si bola veľmi dobre vedomá Hadfiho radikalizácie, ktorá sa prejavovala aj na vyučovaní. Riaditeľ školy údajne apríli upozornil bruselskú školskú radu na Hadfiho odchod. Polícia teraz zisťuje, prečo sa táto informácia nedostala k nej.

Pritom ale vraj polícia vedela o Hadfim po jeho návrate zo Sýrie, ale Francúz sa úspešne vyhýbal sledovaniu. Do jeho bytu vraj nainštalovali odpočúvacie zariadenie, ale Hadfi sa v ňom nezdržiaval a nepodarilo sa im ani udržať jeho stopu.

Terčom kritiky

Belgické úrady sa stali po parížskych atentátoch terčom kritiky za to, že umožnili radikalizácii svojich občanov a vzniku teroristických buniek v krajine. Odborníci to pripisujú prílišnej rozdrobenosti miestnej správy, ktorá vraj nie je schopná dostatočne rýchlo a jednotne reagovať na bezpečnostné problémy.

V Bruseli žijú stovky Slovákov. Napätú situáciu v meste po útokoch v Paríži vnímali rôzne. Pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy