Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Belgická polícia zatkla ďalšiu osobu v súvislosti s parížskymi útokmi
Zdielať na

Belgická polícia zatkla ďalšiu osobu v súvislosti s parížskymi útokmi

BRUSEL / Už deväť ľudí zatkla a obvinila belgická polícia v rámci vyšetrovania novembrových teroristických útokov v Paríži. S odvolaním sa na hovorcu belgickej federálnej prokuratúry Erica Van Der Sypta o tom informovala agentúra AFP. Novo obvinený muž bol údajne v kontakte so sesternicou organizátora útokov.

Totožnosť novo obvineného justícia neupresnila. Údajne ale niekoľkokrát telefonoval s Hasnou Aitboulahce, sesternicou Adelhamida Abaaouda, ktorého francúzski vyšetrovatelia považujú za hlavného strojcu teroristických útokov z 13. novembra.

Podľa hovorcu belgickej prokuratúry Van Der Sypta si muž s Hasnou Aitboulahce volal "po teroristických útokoch a pred raziou v Saint-Denis".

Razia v Saint-Denis

Francúzska polícia urobila rozsiahlu raziu na parížskom predmestí Saint-Denis niekoľko dní po atentátoch. Pri zásahu zomrel organizátor útokov Abdelhamid Abbaoud, jeho sesternica Hasna Aitboulahce a ďalší človek, ktorého totožnosť francúzske úrady zatiaľ nezverejnili. Údajne plánovali spáchanie ďalšieho teroristického útoku v parížskej obchodnej štvrti La Défence.

Väčšine obvinených v Belgicku z terorizmu v súvislosti s parížskymi útokmi dáva polícia za vinu, že pomáhali na úteku Salahovi Abdeslamovi, pravdepodobne jedinému priamemu účastníkovi atentátov, ktorému sa stále darí unikať.

Stovka obetí

Atentáty v Paríži z 13. novembra si vyžiadali 130 obetí, ďalších vyše 350 ľudí pri nich utrpelo zranenia. K šiestim koordinovaným akciám vo francúzskej metropole sa prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát.

V Bruseli žijú stovky Slovákov. Napätú situáciu v meste po útokoch v Paríži vnímali rôzne. Pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy