Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prezident Kiska podpísal novelu ústavy súvisiacu s terorizmom
Zdielať na

Prezident Kiska podpísal novelu ústavy súvisiacu s terorizmom

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska podpísal novelu Ústavy, ktorá reaguje na nedávne teroristické útoky v Paríži. Novela predlžuje maximálne možné lehoty na zadržanie podozrivých z trestných činov terorizmu.

O zmene ústavy hlasoval parlament 8. decembra. Zmenu vtedy podporilo 95 zo 141 prítomných poslancov, 25 poslancov bolo proti a 21 sa hlasovania zdržalo.

Za novelu hlasovali poslanci za Smer, Most-Híd a nezaradení Štefan Kuffa a Miroslav Kadúc. Všetci ďalší prítomní poslanci boli proti alebo sa zdržali hlasovania.

96 hodín

Polícia po novom bude môcť zadržať osoby pri trestných činoch terorizmu do 96 hodín, doteraz to bolo 48 hodín.

Na základe pozmeňujúceho návrhu poslankyne za Most-Híd Lucie Žitňanskej z novely ústavy vypadlo vládou navrhované predĺženie lehoty na rozhodovanie súdu o väzbe na 144 hodín.

Dôležitá spolupráca

Zmeny ústavy podľa vlády vychádzajú z predpokladu, že úspešnosť boja proti terorizmu je podmienená včasnou identifikáciou podozrivých aktivít a efektívnou a flexibilnou spoluprácou medzi bezpečnostnými zložkami v krajine.

Dôležitá je aj medzinárodná spolupráca spočívajúca najmä v rýchlej výmene spravodajských informácií.

Predvolebná kampaň?

Viacerí opoziční poslanci premiérovi Robertovi Ficovi vyčítali, že protiteroristické zákony pripravila vláda narýchlo a Smeru ide len o získavanie hlasov voličov pred voľbami.

Opozícia tiež upozorňovala, že hoci chcel Smer meniť ústavu, premiér s opozíciou dopredu nerokoval.

Zmena ústavy nadobudne účinnosti 1. januára.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy