Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pri bombardovaní Islamskému štátu omylom zabili 9 irackých vojakov
Zdielať na

Pri bombardovaní Islamskému štátu omylom zabili 9 irackých vojakov

Zdroj: SITA

WASHINGTON, BAGDAD / Pri leteckom údere koalície, ktorá pod vedením Spojených štátov bojuje v Iraku proti organizácii Islamský štát, bolo v piatok omylom zabitých deväť irackých vojakov. Na tlačovej konferencii to v sobotu povedal iracký minister obrany Chálid Ubajdí.

Letecký úder sa uskutočnil blízko Fallúdže, kde mala spojenecké vojská na žiadosť Bagdadu podporiť iracké pozemné sily.

Koaličné sily uskutočnili celkom tri nálety a podľa amerického velenia boli prvé dva úspešné. Pri treťom však nebola zohľadnená vzdialenosť, o ktorú iracké jednotky postúpili vpred, a úder tak skončil smrťou vojakov.

Letecká podpora

"Koaličné letecké sily kryli postup pozemných jednotiek blízkosti Fallúdže, pretože iracké vrtuľníky nemohli vzhľadom ku zlému počasiu vzlietnuť. Bilancia obetí leteckého útoku je deväť mŕtvych vojakov, vrátane jedného dôstojníka," poznamenal Ubajdí. Na incident už v noci na dnes upozornila americká armáda.

"Prvé správy naznačujú možnosť, že jeden z útokov vyústil v smrť irackých vojakov," informovalo v krátkom vyhlásení veliteľstvo americkej armády zodpovedné za vojenské akcie proti Islamskému štátu v Sýrii a Iraku.

Prvý prípad

Podľa amerického vyhlásenia sa letecké útoky uskutočnili na žiadosť irackých bezpečnostných síl a na základe informácií poskytnutých týmito silami na zemi neďaleko Fallúdže, ktorá je pod kontrolou Islamského štátu. USA vyšetria, čo sa stalo a vyzvali Iračanov, aby sa na tomto vyšetrovaní zúčastnili.

Podľa vyjadrenia americkej armády je to prvý známy incident v dôsledku tzv. priateľskej paľby počas operácie Vnútorné odhodlanie, ktorej cieľom je vyhnať militantov Islamského štátu z provincie Anbár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy