Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Turecko požaduje od EÚ pre utečencov 5 miliárd eur
Zdielať na

Turecko požaduje od EÚ pre utečencov 5 miliárd eur

Zdroj: SITA/ilustračné

BRUSEL / Turecko požaduje od Európskej únie v rámci spolupráce pri riešení utečeneckej krízy päť miliárd eur namiesto predtým sľúbených troch miliárd eur. Informoval o tom na svojich internetových stránkach nemecký denník Die Welt s odvolaním sa na zdroje z diplomatických kruhov.

EÚ pre tento rok sľúbila Ankare tri miliardy eur na zlepšenie situácie tamojších sýrskych utečencov výmenou za dôraznejšie zapojenie Turecka do riešenia európskeho problému s migrantmi.

"Ankara chce päť miliárd eur. My sme však pripravení poskytnúť jej iba sľúbené tri miliardy eur,"
povedal denníku Die Welt vysoko postavený diplomat EÚ. Turecko by výmenou za peniaze od EÚ malo lepšie strážiť hranice a obmedziť počet migrantov mieriacich do Európy.

Sľúbené tri miliardy eur zatiaľ Turecku poskytnuté neboli, pretože Taliansko pomoc blokuje kvôli námietkam voči spôsobu, ako tieto peniaze Turecko získa.

Príliv utečencov

Rokovania medzi EÚ a Tureckom teraz podľa denníka Die Welt komplikuje aj skutočnosť, že Ankara sa usiluje o väčšie právomoci pri rozhodovaní o vyplácaní pomoci. "Pre tureckú vládu je veľmi ťažké akceptovať, že túto miliardovú pomoc pre utečencov dostanú len postupne a že bude podliehať prísnej kontrole," tvrdí podľa denníka zdroja z diplomatických kruhov.

Peniaze by podľa EÚ mali smerovať do konkrétnych projektov, napríklad do výstavby škôl. Brusel chce prostredníctvom prísnej kontroly zabezpečiť, aby sa k utečencom nedostal iba zlomok poskytnutej pomoci, píše Die Welt. List tiež upozorňuje, že Ankara zatiaľ napriek dohode s EÚ nevyvíja žiadne väčšie úsilie na ochranu svojich hraníc a príliv utečencov z Turecka do Grécka pokračuje.

Uviaznutí utečenci

Tisíce utečencov uviazlo na východo-gréckych ostrovoch, kam sa dostali z Turecka. Na vine je štrajk v gréckej lodnej doprave, ktorý bol vyhlásený na protest proti škrtom v dôchodkovom systéme a ktorý trvá od stredy a skončí najskôr v nedeľu dopoludnia. Nejazdia tak ani obrie trajekty, ktoré prevážajú utečencov najmä do aténskeho prístavu Pireus.

"Takmer 4 500 utečencov je na ostrove Lesbos a nemôžu nastúpiť na loď do Atén," povedal agentúre AFP starosta ostrova Spyros Galinos. Denne dorazí na grécke ostrovy z blízkeho tureckého pobrežia viac ako 1 900 ľudí. Od začiatku januára ich na gréckych ostrovoch pribudlo už viac ako 50 000, uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Za rovnaké obdobie sa ich na ostrove Lesbos vylodilo cez 31 000.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy