Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Do Česka dorazila prvá skupina utečencov z Iraku
Zdielať na

Do Česka dorazila prvá skupina utečencov z Iraku

PRAHA / Na pražské letisko priletela prvá skupina kresťanských utečencov z Iraku, ktorý v Českej republike nájdu svoj nový domov. Dve iracké rodiny vítali deti s hračkami a zástupcovia nadácie, ktorí sa pričinili o ich presídlenie do Európy.

Utečencov na letisku čakali deti s hračkami a krátka spoločná modlitba.

Dve iracké kresťanské rodiny boli rady, že sa vôbec dostali do bezpečného Česka. Ihneď po prílete požiadali o azyl. Ten by mali dostať relatívne rýchlo. Všetky potrebné previerky už majú totiž za sebou. Iračania sa tešia, že čoskoro budú môcť začať pracovať.

"Obyvatelia Blízkeho východu sú veľmi zruční. Chceme si tu preto rýchlo nájsť prácu a odvďačiť sa krajine za to, že nám umožnila ochrániť naše rodiny,"
hovorí jeden z utečencov Madžíd Rašíd.

Prídu ďalší

Najbližšie tri mesiace sa budú v Jihlave priúčať jazyku, zvykom a obyčajom krajiny. Hneď, ako budú môcť, sa rozpŕchnu po krajine všade tam, kde im zamestnávatelia ponúknu prácu a bývanie.

"Predpokladáme, že do roka by už mohla byť drvivá väčšina z nich sebestačná," povedal koordinátor projektu Jan Talafant. 

V najbližších mesiacoch by malo túto desiatku Iračanov nasledovať ďalších stoštyridsaťtri vybraných šťastlivcov. Ich prijatie schválila minulý mesiac česká vláda. Budú medzi nimi lekári, zdravotné sestry, programátori, či inžinieri.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy