Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Žalobu na nemecké úrady podalo 2 299 utečencov
Zdielať na

Žalobu na nemecké úrady podalo 2 299 utečencov

BERLÍN / Žalobu za nečinnosť nemeckého Spolkového úradu pre migráciu a utečencov (BAMF), ktorý rozhoduje o udelení azylu, podalo v minulom roku na súdoch 2 299 utečencov. Najčastejšie si rýchlejší azylový proces chceli vynútiť utečenci z Afganistanu.

Okrem 560 Afgancov žalobu za nečinnosť nemeckého migračného úradu v minulom roku podalo aj 337 Iračanov, 217 Eritrejcov a 207 Sýrčanov. Ostatní sťažovatelia pochádzali z iných krajín pôvodu.

Zlyhanie štátu

Nemecké ministerstvo vnútra údaje o počte žalôb zverejnilo na žiadosť poslankyne Spolkového snemu za opozičnú stranu Ľavica Sevim Dadelen. Tá dlhé čakacie lehoty na podanie žiadosti a jej následné vybavenie označila za "neúnosné a protiprávne".

"Je to organizované zlyhanie štátu," uviedla poslankyňa krajne ľavicovej strany v rozhovore pre Thüringer Allgemeine.

Žiadosti nestihli spracovať

Na začiatku januára úrad oznámil, že tento rok musí spracovať približne 660 tisíc starých žiadostí o azyl. Približne 360 tisíc z nich už bolo podaných minulý rok, nestihli ich ale spracovať.

Ďalších 300 tisíc utečencov, ktorých úrady minulý rok zaregistrovali, ale zatiaľ žiadosť o azyl nestihlo ani podať. K týmto žiadostiam pritom podľa šéfa úradu Franka-Jürgena Weiseho tento rok pribudnú pravdepodobne ďalšie státisíce žiadostí nových prichádzajúcich utečencov.

Do polovice tohto roku by mal BAMF prijať až 4 000 nových zamestnancov s oprávnením rozhodovať o udelení azylu. Už počas minulého roka nastúpilo do úradu tisíc nových ľudí. Celkom by ich malo pracovať sedem tisíc.

Cieľ utečencov

Nemecko je momentálne počas utečeneckej krízy jednou z hlavných krajín, kam smerujú utečenci z Blízkeho východu a severnej Afriky. V minulom roku ich do Nemecka prišlo takmer 1,1 milióna.

Alžírsko, Tunisko a Maroko chcú ale Nemci zaradiť na zoznam bezpečných krajín. Žiadatelia z týchto troch krajín nárok na azyl v Nemecku automaticky stratia.

Nevhodné podmienky, nekonečný azylový proces, zlé jedlo a frustrácia. Aj týmito slovami opisujú niektorí migranti svoj krátky pobyt v Nemecku. Desiatky z nich sa rozhodli vysnívanú krajinu opustiť a odletieť späť do Iraku. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy