Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Gréci vylovili z mora utopených migrantov. Medzi obeťami sú aj deti
Zdielať na

Gréci vylovili z mora utopených migrantov. Medzi obeťami sú aj deti

ATÉNY / Grécke pobrežné hliadky vo štvrtok vylovili 24 utopených utečencov z mora neďaleko ostrova Samos, ktorý leží pri tureckom pobreží. Medzi obeťami je desať detí, upresnili úrady.

Čln s utečencami smerujúcimi do Grécka sa potopil krátko po vyplávaní z Turecka. Grécke pobrežné stráže a agentúra pre ochranu vonkajších hraníc Európskej únie Frontex pátrajú po približne dvoch desiatkach nezvestných, ktorí sa podľa svedectiev zachránených ľudí na lodi plavili.

Päť zo zachránených sa držalo kusu dreva, čo doviedlo úrady k predpokladu, že sa migranti plavili na drevenej lodi. Vo väčšine prípradov utečenci využívajú nafukovacie gumové člny, ktoré pre nich na tureckom pobreží chystajú prevádzači.

Druhé stroskotanie

Ide o druhé stroskotanie lode v danej oblasti v posledných dvoch dňoch. V stredu sa potopil čln pri gréckom ostrove Kos. Zahynulo sedem ľudí, vrátane dvoch detí.

SITA

Od začiatku roku sa z Turecka na grécke ostrovy preplavilo podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov vyše 47 000 ľudí, z toho 92 percent s právom na azyl. Väčšinou ide o Sýrčanov a ľudí z Iraku a Afganistanu, ktorí utekajú pred vojnou, násilím a prezekúciou. Počet obetí nepriaznivého zimného počasia sa od začiatku roka vyšplhal na približne 170.

Utečenci cestujú do Európy na preplnených a vratkých člnoch. Pozrite si video z ich cesty:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy