Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Riskantná plavba po mori. Desiatky migrantov neprežili, ostatní sú nezvestní
Zdielať na

Riskantná plavba po mori. Desiatky migrantov neprežili, ostatní sú nezvestní

ATÉNY / Najmenej 45 migrantov, vrátane dvadsiatich detí, sa v piatok ráno po stroskotaní troch plavidiel utopilo v Egejskom mori. Po desiatkach ľudí stále pátrajú.

Najvážnejšia havária sa stala neďaleko malého ostrova Kalolimnos, kde sa prevrhla drevená loď prevážajúca podľa doterajších odhadov 70 až 100 ľudí. Pri záchrannej akcii zatiaľ grécka pobrežná stráž na mori objavila 34 tiel. Medzi obeťami je 16 žien a 11 detí. Nešťastie prežilo celkovo 26 ľudí, po ďalších stále intenzívne pátrajú.

Iná loď narazila asi hodinu a pol po polnoci na útes v blízkosti ostrova Farmakonisi. Z posádky sa podarilo na zachrániť 48 ľudí, ktorých previezli na pevninu. Najmenej osem pasažierov ale o život prišlo. Záchranári objavili telá šiestich detí a jednej ženy.

Prevrátená loď

Agentúra Dogan s odvolaním sa na tureckú pobrežnú stráž informovala, že ďalšia loď s migrantmi sa prevrátila pri tureckom prímorskom letovisku Didim. Utopili sa pri tom najmenej tri deti.

Stovky až tisíce utečencov sa v týchto dňcoh napriek nepriaznivému počasiu ďalej pokúšajú dostať na vratkých člnoch z Turecka do Európy. Zamestnávajú pritom gréckych a tureckých záchranárov, ktorí ich denne zachraňujú desiatky až stovky, no napeirk tomu pribúda obetí na životoch. Vo štvrtok sa utopilo v Egejskom mori 12 migrantov.

Tisíce migrantov

Do Grécka vlani podľa OSN dorazilo po mori vyše 800 000 ľudí. Ide o najväčšiu utečeneckú krízu na starom kontinete od čias druhej svetovej vojny.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu zomrelo vlani pri pokuse dostať sa do Európy cez Stredozemné more 3 771 migrantov, viac než v roku 2014, kedy obetí bolo 3 279.

Utečenci cestujú do Európy na preplnených a vratkých člnoch. Pozrite si video z ich cesty:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy