Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ozbrojenci v Sýrii zastrelili miestneho vodcu islamistov
Zdielať na

Ozbrojenci v Sýrii zastrelili miestneho vodcu islamistov

DAMAŠK / Neznámi ozbrojenci zastrelili v stredu na severozápade Sýrie miestneho vodcu sýrskej odnože teroristickej site Al-Káida. Lídra fronty An-Nusra spolu s ďalšími členmi radikálneho hnutia zabili v aute.

Zabitie islamistického bojovníka je posledné z viacerých podobných indicentov, ku ktorým v Sýrii počas uplynulých týždňov došlo. Sýrska organizácia pre ľudské práva už na začiatku januára informovala, že v sýrskej provincii Homs pribúda cielených útokov na veliteľov miestnych povstaleckých skupín.

Od začiatku decembra ich tam zabili dvadsať. Poslednou obeťou bol 5. januára abú Rátib Homsí, ktorí velil homským oddielom radikálnej organizácie Ahrár aš-Šám.

Sedem veliteľov

Počas predchádzajúcich útokov padlo sedem veliteľov fronty An-Nusra. Ahrár aš- Šám patrí k veľkým hráčom v Sýrii.

Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva nie je úplne jasné, kto za týmito likvidačnými akciami stojí. Analytici sa domnievajú, že môže ísť o prácu sýrskeho režimu alebo ozbrojencov z hnutia Islamský štát, ktorý An-Nusru považuje za svojich rivalov.

Podľa posledných informácii je mŕtvy aj džihádista John. Ten sa na videách Islamského štátu objavoval ako maskovaný vrah rukojemníkov. Jeho starí známi ale tvrdili, že bol veľmi dobrý a priateľský. Pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy