Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V obliehanej časti Sýrie zomrelo hladom 32 ľudí, do mesta mieria lekári
Zdielať na

V obliehanej časti Sýrie zomrelo hladom 32 ľudí, do mesta mieria lekári

DAMAŠK / V obliehanej sýrskej Madáji v uplynulých 30 dňoch zomrelo hladom 32 ľudí. Svetovému programu pre výživu to uviedli zástupcovia miestnej komunity.

Do Madáji, ktorú už niekoľko mesiacov oblieha sýrska armáda a kde hladuje asi 40 000 ľudí, dorazil vo štvrtok druhý humanitárny konvoj v tomto týždni.

Na miesto mieri tiež mobilná klinika a lekárske tímy Červeného polmesiaca. Zdravotníci dostali povolenie od sýrskej vlády, informovala Svetová zdravotnícka organizácia.

Povolenie očkovania

Sýrske úrady tiež povolili, že v Madáji môžu lekári začať poskytovať pacientom potrebné očkovanie. Svetová zdravotnícka organizácia dúfa, že by k tomu mohlo dôjsť už od budúceho týždňa.

SITA

OSN by tiež chcelo do mesta budúci týždeň poslať ďalšiu humanitárnu zásielku. Štvrtkový konvoj priviezol pomoc do Madáje aj do šíitskych dedín Fúa a Kafrajá, kde je v povstaleckom obliehaní asi 20 000 ľudí.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vo štvrtok označil obliehanie sýrskych miest za vojnový zločin.

Mierna alebo vážna podvýživa

Detský fond OSN (UNICEF) v piatok oznámil, že z 25 detí do päť rokov, ktoré prehliadli jeho zamestnanci a personál Svetovej zdravotníckej organizácie v Madáji, vykazovalo 22 znakov "miernej alebo vážnej podvýživy". Pracovníci UNICEF boli tiež svedkami smrti šestnásťročného chlapca, ktorý na podvýživu zomrel.

OSN odhaduje, že v Sýrii žije v zhruba 15 obliehaných lokalitách asi 450 000 ľudí, a to v oblastiach kontrolovaných ako vládou, tak radikálmi z Islamského štátu alebo ďalšími povstaleckými skupinami.

Humanitárna pomoc

Dodávky humanitárnej pomoci do Madáje, boli výsledkom dohody medzi niekoľkými stranami konfliktu.

SITA

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo strany sýrskeho konfliktu, aby sa zasadili o zaistenie humanitárnej pomoci pre obliehané a hladujúce mestá. Rezort spolupracuje so sýrskou vládou a snaží sa ju primäť k spolupráci s OSN.

Zaistenie pomoci je aj novou úlohou pre ruskú armádu, uviedlo ministerstvo obrany. Ruské lietadlá už doviezli 22 ton pomoci do oblasti okolo východosýrskeho mesta Dajr az-Zaur.

V obliehanej časti Sýrie zomrelo hladom 32 ľudí, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy