Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rakúsko chce vyhostiť 50 000 migrantov. Za dobrovoľný odchod zaplatí 500 eur
Zdielať na

Rakúsko chce vyhostiť 50 000 migrantov. Za dobrovoľný odchod zaplatí 500 eur

Zdroj: SITA

VIEDEŇ / Rakúska vláda chce poslať 50 000 utečencov späť do ich domovských krajín. Plánuje pri tom využiť zrýchlené konania, repatriačné dohody i dodatočné lety na odsun migrantov. Informovala o tom v nedeľu rakúska tlačová agentúra APA. Rakúsko plánuje vyhostenie v najbližších troch rokoch.

Číslo 50-tisíc vyplýva z podkladov rakúskeho ministerstva vnútra, ktoré podľa hovorcu rezortu spresňujú závery "azylového summitu" z 20. januára, na ktorom členovia spolkovej a krajinských vlád prerokovali opatrenia na obmedzenie migrácie.

Po stretnutí vtedy oznámili, že Rakúsko by tento rok nemalo prekročiť hornú hranicu 37 000 žiadateľov o azyl, čo je o 50 000 menej ako vlani. Séria opatrení má podľa nových informácií rakúskych médií tiež zabezpečiť, aby sa do roku 2019 dosiahla "cieľová hodnota" najmenej 50.000 azylantov vrátených do ich vlastí.

Bezpečné krajiny

S týmto cieľom má byť rozšírený zoznam bezpečných krajín pôvodu o Maroko, Alžírsko, Tunisko, Gruzínsko, Mongolsko a Ghanu. Žiadosti o azyl od osôb z týchto štátov by mali byť spracované v zrýchlenom desaťdňovom konaní.

Zvýšený by mal byť okrem toho počet charterových letov, ktorými azylantov vrátia domov. Skúma sa aj možnosť použitia armádnych lietadiel. Rozšírené bude poradenstvo týkajúce sa návratu do vlasti i informačné kampane v krajinách pôvodu a sociálnych médiách, pričom Rakúsko po vzore Švajčiarska zvýši finančné príspevky za dobrovoľný odchod.

Zo súčasných 370 eur by sa mala táto suma zvýšiť na 500 eur. Suma by mala byť navyše odstupňovaná na základe fázy azylového konania, v ktorej sa dotyčný rozhodne Rakúsko opustiť.

Prílev migrantov

"Už teraz patríme ku krajinám s najväčším počtom odsunov z krajiny. Tento počet však ešte zvýšime a posilníme rastúci trend," uviedla v stanovisku pre APA rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová.

Rakúsko sa vlani stalo vedľa Nemecka a Švédska hlavnou cieľovou krajinou migrantov smerujúcich do Európy. Žiadosť o azyl v krajine podalo 90 000 ľudí. Viac ako 8 300 osôb rakúske úrady vlani vyhostili.

Zúfalé Nemecko

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v sobotu snažila utíšiť čoraz hlasnejších kritikov svojej politiky otvorených dverí pre utečencov, keď zdôraznila, že sa azylanti zo Sýrie a Iraku vrátia domov po tom, ako sa tamojšie konflikty skončia.

"Očakávame, že keď bude v Sýrii znova mier, keď bude Islamský štát v Iraku porazený, tak sa s poznatkami, ktoré u nás získali, znova vrátia do svojej vlasti," povedala Merkelová na krajinskom zjazde CDU v Meklenbursku-Predpomoransku.

Nechcú odísť

Až 85 percent z takmer troch miliónov sýrskych utečencov, ktorí teraz žijú v Turecku, si neželá vrátiť sa za súčasných podmienok do svojej vlasti. Vyhlásila to turecká ministerka pre rodinné a sociálne záležitosti Sema Ramazanogluová, podľa ktorej je riešením jedine integrovať týchto ľudí do tureckej spoločnosti.

Sýrskym utečencom sa vlani v Turecku podľa ministerky narodilo na 150 000 detí. Turecká tlač v sobotu napísala, že Ramazanogluová ako jedna z prvých členiek vlády otvorene priznáva, že sa Turecko musí pripraviť na to, že tam Sýrčania ostanú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy