Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vznikne v Európe spoločná armáda? Starý projekt oživila utečenecká kríza
Zdielať na

Vznikne v Európe spoločná armáda? Starý projekt oživila utečenecká kríza

BRATISLAVA, BRUSEL / Približne polstoročie sa z času na čas vynárajú úvahy o vytvorení európskej armády. Aj počas súčasnej migračnej krízy už zaznelo, že Európska únia by mala mať svoje ozbrojené sily, ktoré budú v prípade potreby brániť naše teritórium.

V súčasnosti sa o kolektívnu bezpečnosť západnej a strednej Európy stará Severoatlantická aliancia, pričom kľúčovú úlohu hrajú USA. Vojenská sila, či obranné výdavky mnohých európskych krajín sú totiž dlhodobo slabé a jednotlivo by sa mohutnému útoku agresorov neubránili.

Slovenskí bývalí ministri obrany v princípe nie sú proti, avšak v blízkej budúcnosti to nevidia reálne. "Vybudovať teraz novú, spoločnú, modernú európsku armádu by asi nebolo také jednoduché. Vieme aká je situácia aj čo sa týka vynakladaných finančných prostriedkov na ozbrojené sily jednotlivých krajín," myslí si bývalý minister obrany SR Ľubomír Galko.

Prekážky

"Vidím v tejto téme veľa prekážok zo strany jednotlivých členských krajín Európskej únie," dodáva  bývalý minister obrany SR Jaroslav Baška.

Exminister obrany Martin Fedor si to teraz tiež nevie predstaviť, aby v Európe vznikla len jedna armáda. Ale ako dodal, je to vízia, ktorá je podľa jeho názoru správna.

Do budúcnosti sa takáto vízia samozrejme rozvíjať a plánovať môže, aktuálne sa však podľa exministrov treba sútrediť na zmysluplné spoločné projekty vrámci NATO. Napríklad formou nejakých intenzívnejších spoločných cvičení a podobne.

Európska armáda

"Skôr by sme mali ísť tou cestou dodávania jednotlivých spôsobilostí, ktoré jednotlivé armády členských štátov majú," myslí si Jaroslav Baška.

Ak by sa však politickí lídri rozhodli, že má zmysel vytvoriť silnú, modernú, európsku armádu a bude ju z čoho financovať, odborníci by už zreje vedeli narysovať potrebné detaily.

Podľa bezpečnostného analytika zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Jaroslava Naďa by potom zodpovední obranní plánovači vytvorili celý zoznam funkcií alebo takzvaných spôsobilostí vojenských, ktoré je potrebné mať v spoločnej armáde. Potom by jednotlivé členské krajiny prispeli tou spôsobilosťou, ktorú oni majú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy