Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dôchodcu (69) napadli a okradli štyria súrodenci, najmladší má len 10 rokov
Zdielať na
Krimi

Dôchodcu (69) napadli a okradli štyria súrodenci, najmladší má len 10 rokov

REVÚCA / Zo zločinu lúpeže obvinili deti. Dôchodcu z obce Šivetice v revúckom okrese mali napadnúť a okradnúť 14 a 15-roční súrodenci. Podľa polície im asistovali ich ďalší dvaja bratia. A tí boli ešte mladší.

Obeť aj údajní útočníci bývajú na jednom spoločnom dvore. Štyria súrodenci, z ktorých najmladší má iba 10 rokov, mali 69-ročného dôchodcu napadnúť minimálne dvakrát.

Raz ho podľa jeho slov počkali na dvore, druhýkrát mu vošli do domu cez okno, nakoľko mal vchodové dvere zamknuté. "Zvalili ma na zem, zasvietili mi baterkou do očí," hovorí napadnutý dôchodca Ladislav Šofranko.

V jednom prípade ho zvalili na zem. Držali mu ruky, aby sa nevedel brániť a prehľadávali mu vrecká. Veľa toho ale nenašli. "Ja peniaze nemám. Ukradli mi nožík, baterku a tabatierku," upresnil Ladislav Šofranko.

Strach o život

Dôchodca zo strachu o svoj život zavolal policajtov. Na výsluch predviedli súrodencov vo veku od 10 do 15 rokov. "Vyhrážajú sa mi. My ťa zabijeme, my ťa zabijeme," dodal dôchodca.

Desať a trinásťroční chlapci ešte nie sú trestno-právne zodpovední. Ich dvaja súrodenci už ale čelia obvineniam zo zločinu lúpeže a prečinu porušovania domovej slobody.

Keďže tento zločin spáchali na chránenej osobe, hrozí zaň trest odňatia slobody 7 až 12 rokov. Keďže obidvaja obvinení sú mladiství, hrozí im iba polovičný trest," uviedla policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Priznali sa

Matka obvinených chlapcov ale svojich synov zastáva. O 10 detí sa momentálne stará sama, ich otec je vo väzení. Dôchodcu vraj nahovorili, aby si celý prípad vymyslel. "Ten dôchodca pije. Kade chodí, tade padá, to vedia všetci. Moje deti majú ísť do väzenia zadarmo? Dôchodcu by neudreli, lebo vedia, že je starý," obraňuje svojich synov ich matka.

Chlapci sa ale ku skutku vraj priznali. Situáciu s deťmi riešia v tejto rodine od roku 2013 aj sociálne pracovníčky. Prijali viacero opatrení, ani jedno ale neprinieslo zlepšenie.

Sudca rozhodol

"Posledným aktom, ktorý sa udial 20. augusta 2015 bolo podanie na príslušný súd a to podnetu na začatie konania o nariadenie ústavnej starostlivosti pre dve maloleté deti a podnet na začatie konania o uloženie výchovného opatrenia, pre ďalšie tri maloleté deti," uviedla hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jana Lukáčová.

Súd ale rozhodnúť nestihol. Po tomto prípade pravdepodobne dvoch obvinených chlapcov urýchlene umiestnenia do redukačného centra. Rozhodol tak v piatok sudca, ktorý nesúhlasil s väzobným stíhaním. Prokurátor sa ale odvolal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy