Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hnedý pakt proti migrantom. Poľskí neonacisti sa spojili s Nemcami
Zdielať na

Hnedý pakt proti migrantom. Poľskí neonacisti sa spojili s Nemcami

VARŠAVA/BERLÍN / Poľskí nacionalisti z radov futbalových fanúšikov uzavreli spojenectvo s neonacistami z východonemeckého Meklenburska namierené proti imigrantom. Upozornil na to poľský denník Gazeta Wyborcza.

členovia poľsko-nemeckého hnedého bratstva už podnikli spoločnú akciu: v Štetíne 13. decembra napadli päsťami demonštráciu proti rasizmu usporiadanú združením Otvorená republika. Polícia zadržala osem útočníkov vo veku od 14 do 26 rokov.

Zhodou okolností sa protirasistická demonštrácia konala na Grunwaldskom námestí, pomenovanom po stredovekej bitke, v ktorej poľsko-litovské vojsko posilnené českými žoldniermi, porazilo nemeckých rytierov.

Večerné prechádzky

Za bratstvom sú podľa denníka dvaja muži, tridsaťdeväťročný niekdajší boxer Radoslaw Król, brojaci proti neexistujúcej "moslimskej štvrti" v Štetíne, a tridsaťsedemročný chovateľ buldogov Norman Latzkow, organizátor "večerných vlasteneckých prechádzok", pri ktorých nemeckí neonacisti s pochodňami v rukách demonštruujú proti utečencom.

"Hnedé spojenectvo je nová kvalita," tvrdí znalec poľsko-nemeckého pohraničia Andrzej Kotula zo štetínskej radnice. Nemeckí neonacisti totiž ešte pred pár rokmi usporadúvali akcie, ktoré mali "zastaviť poľskú inváziu". Teraz ale pribehli na pomoc poľským kolegom vysporiadať sa so žiadateľmi o azyl.

"Strach z Poliakov, ktorý dával neonacistom energiu, už pominul. Teraz sa niektorí dokonca tešia, že prázdne ihriská vo vyľudnených východonemeckých mestečkách ožívajú poľskými deťmi," tvrdí Kotula a dodáva, že teraz sú spoločným nepriateľom utečenci. Spolupráca medzi neonacistami a poľskými "vlasteneckými fanúšikmi" začala v októbri a spečatila ju akcia v štetínskom pivovare.

Spojenectvo

Pre niektorých radikálov je vraj problém prijať spojenectvo, iným ale nevadí, že jedni nosia symboly nacistickej Tretej ríše a druhí poľského odboja proti nacistickej okupácii.

"Sme susedia. Dohodli sme sa, že oni budú rešpektovať naše dejiny a my tie ich. My a oni sme Pomorania. Máme si snáď vydriapať oči, keď máme spoločného nepriateľa?," povedal denníku jeden z poľských fanúšikov. "V Štetíne ešte nie sú, ale už sú vo Schwedte, Löcknitze a Pasewalku. Prídu a postavia mešity - jedine, že im to nedovolíme. Spoločne s Nemcami," dodal.

Štetín bol historickou metropolou Pomoranska. Súčasťou Poľska je od roku 1945.

Utečenci sa do Európy dostávajú na falošné doklady, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy