Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vodcu by z toho porazilo. Náckovia zarábali pre antifašistov
Zdielať na

Vodcu by z toho porazilo. Náckovia zarábali pre antifašistov

Zdroj: Rechts Gegen Rechts

WUNSIEDEL / Každý rok ich mesto obťažujú neonacisti, tak si z nich tento rok poriadne vystrelili. Obyvatelia bavorského Wunsiedelu totiž pravidelný miestny pochod extrémistov pretvorili na benefičnú akciu, ktorej finančný výťažok putoval na konto antifašistickej organizácie. Píše o tom britský server the Guardian.

Každý november vedie mestom Wunsiedel sprievod neonacistov, ktorí si pripomínajú Deň hrdinov, sviatok sprofanovaný nacistickým režimom. Obyvatelia mestečka sa tento rok rozhodli zareagovať vlastnou akciou Rechts gegen Rechts (Pravá proti pravej), ktorá pochod extrémistov zmenila v absurditu.

Rechts Gegen Rechts

Keby len Vodca vedel

Za každý meter, ktorý neonacisti pri sprievode prešli, totiž mesto darovalo 10 eur organizácii bojujúcej proti rasizmu, píše britský The Guardian.

Účastníci pochodu nemali o zbierke tušenie až do štartu akcie. Tam už ich však prítomní uvítali nezvyčajnými nápismi typu "Keby len Vodca vedel“, pre neonacistov dokonca pripravili aj občerstvenie s názvom "Mein Mampf“ (Moje jedlo). Na konci pochodu na extrémistov čakali konfety a poďakovanie za to, že práve zrealizovali peňažnú zbierku proti sebe samým.

Rechts gegen Rechts

Pozitívny dopad

Akcia vyniesla 10 000 eur, ktoré získala charitatívna organizácia EXIT-Deutschland. Tá se venuje ľuďom, ktorí sa snažia opustiť práve rady neonacistov.

"Bol to absolútny úspech,“ povedala pre médiá hovorkyňa starostu Inge Schuster. "Dopadlo to dobre, vrátane daru v hodnote 10 000 euro pre EXIT-Deutschland.“

Rechts gegen Rechts

Rudolf Hess

Mesto Wunsiedel sa stalo magnetom pre neonacistov, pretože tu bol pochovaný jeden z vodcov Tretej ríše Rudolf Hess. Napriek tomu, že boli jeho ostatky pred tromi rokmi exhumované a jeho hrob zničený, miesto láka extrémistov naďalej a podľa organizátorov charitatívnej akcie sa na tom nič nezmení. Práve preto sa snažia s nechcenými hosťami vyrovnať po svojom.

Rechts gegen Rechts


"Chceme ukázať,čo iné môžete urobiť, aké iné akcie usporiadať. Môžete urobiť viac, než len blokovať cesty alebo zatvárať okenice,“ povedal jeden z aktivistov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy