Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Bitkári z baru Mariatchi v Nitre sa postavia pred súd
Zdielať na
Krimi

Bitkári z baru Mariatchi v Nitre sa postavia pred súd

NITRA / Kauza brutálnych útokov údajných neonacistov pred nitrianskym barom Mariatchi pôjde pred súd. Generálna prokuratúra totiž policajný návrh potvrdila a piatich mužov obžalovala. Po radikálnych trestoch v radoch tamojšej prokuratúry sa tak blíži dohra aj pre útočníkov.

Útoku museli čeliť študenti z miestneho baru v Nitre.

Jeden z útočníkov, profesionálny vojak Tomáš Spišiak, uzavrel dohodu o vine a treste a obžaloba na ostatných na seba nenechala dlho čakať.

Spišiakov peňažný trest je už právoplatný. Ďalších páchateľov čaká v tejto veci ešte len súd.

"Obžalobu podali za prečin výtržníctva a za zločin ublíženia na zdraví v štádiu pokusu formou spolupáchateľstva," uviedla Andrea Predajňová, hovorkyňa generálnej prokuratúry.

Od augusta na generálnej prokuratúre

Vyšetrovanie pritom skončilo ešte v auguste. Spis následne študovala prokurátorka generálnej prokuratúry a rozhodnutie podať obžalobu padlo 29. októbra.

V kauze pritom došlo k fatálnym pochybeniam. Spis sa ignoroval a obvinenia padli až po medializácii.

Okrem toho päticu mužov z októbrového útoku nitrianska prokurátorka pustila na slobodu.

"Na video zázname bolo pomerne jasné, čo sa tam stalo, kto to urobil a preto je dosť ťažko pochopiteľné, prečo to trvalo tak dlho," ozrejmil expert na trestné právo Peter Kováč.

Komisia nerozhodla

V kauze urobil poriadok až generálny prokurátor. "Využil disciplinárnu právomoc vo vzťahu k prokurátorkám v Nitre a podal dva disciplinárne návrhy," dodala Predajňová.

Disciplinárna komisia doposiaľ nerozhodla. Okresný prokurátor však prišiel o funkciu okamžite.

Pätica útočníkov si na svoje tresty ešte počká. Podľa expertky na trestné právo ale nie dlho.

"Záznam z priemyselnej kamery, ktorý sa získal legálnym spôsobom, v spojitosti s ostatnými dôkazmi, môže byť silným dôkazom na to, aby čo najrýchlejšie súd vo veci rozhodol," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Môžu sa dohodnúť

V kauze bude pravdepodobne konať Nitriansky okresný súd, keďže k útokom došlo práve pred miestnym barom. Obžalovaným mužom hrozí väzenie na štyri až desať rokov.

Stále sa však môžu dohodnúť o vine a treste, čím by sa im tresty znížili.

"Môžu tak urobiť pri predbežnom prejednávaní obžaloby, alebo preskúmaní obžaloby, alebo na začiatku hlavného pojednávania," dodala Kurilovská.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy