Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pápež končí návštevu Kuby, v USA ho privíta prezident Obama
Zdielať na

Pápež končí návštevu Kuby, v USA ho privíta prezident Obama

HAVANA / Pápež František v utorok opustí Kubu a odletí do Spojených štátov, kde ho na letisku privíta prezident Barack Obama. Oficiálny program pápežovej sedemdňovej cesty po USA sa začne v stredu.

Na záver cesty po Kube, kde sa František stretol s bratmi Raúlom i Fidelom Castrom, bude hlava katolíckej cirkvi slúžiť svoju tretiu omšu pre kubánskych katolíkov, tentokrát v meste Santiago de Cuba na východe ostrova. Potom sa stretne s miestnymi rodinami a zamieri na letisko.

Reč pred Kongresom

Na vojenskej základni Andrews v štáte Maryland Františka približne o 22:00 SELČ osobne uvíta šéf Bieleho domu, čo Obama pri zahraničných hosťoch robieva výnimočne.

V USA pápež postupne navštívi Washington, New York a Filadelfiu. Ako vôbec prvá hlava katolíckej cirkvi prednesie reč pred oboma komorami Kongresu.

Zástavu Vatikánu po prvýkrát vyvesia aj pred sídlom OSN v New Yorku, v piatok ráno tesne pred príchodom pápeža Františka.

Zmena postoja

Vatikánsky veľvyslanec pri OSN arcibiskup Bernardito Auza na tlačovej konferencii povedal, že Vatikán na odporúčanie Sekretariátu OSN zmenil svoj postoj vo veci nevyvesenia zástavy, informovala tlačová agentúra AP.

Valné zhromaždenie OSN tento mesiac väčšinou hlasov schválilo palestínsky návrh rezolúcie, ktorá konštatuje, že zástavy nečlenských krajín OSN so štatútom pozorovateľa "budú vyvesené v sídle OSN a kanceláriách OSN vedľa zástav členských krajín".

Pápež sa presúva do Spojených štátov, pozrite si video:

Porušenie tradície

Za rezolúciu hlasovalo 119 zo 193 členských krajín OSN, medzi ôsmimi štátmi, ktoré sa hlasovania zdržali, boli USA a Izrael. Svätá stolica a Palestína sú jediné dva nečlenské štáty OSN s postavením pozorovateľa.

Auza podľa agentúry AP uviedol, že Svätá stolica "nebola veľmi nadšená" kampaňou Palestínčanov, pretože porušila 70-ročnú tradíciu OSN. Palestínski diplomati vztýčia palestínsku zástavu na osobitnej slávnosti 30. septembra, v deň, keď na Valnom zhromaždení OSN vystúpi pred prítomnými hlavami štátov palestínsky prezident Mahmúd Abbás, napísala agentúra Reuters. Na rozdiel od Palestínčanov vatikánska misia pri OSN uviedla, že jej zástava bude vyvesená bez ceremónie v piatok v tom istom čase, ako zástavy členských krajín OSN.

Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy