Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pápež odslúžil prvú omšu na Kube, tajní boli v strehu
Zdielať na

Pápež odslúžil prvú omšu na Kube, tajní boli v strehu

Zdroj: SITA

HAVANA / Pápež František odslúžil svoju prvú omšu na Kube na havanskom námestí Revolúcie. V politickom centre krajiny, ktorej dominujú portréty Ernesta Che Guevary a iným mŕtvych vodcov komunistickej revolúcie. K nim sa v nedeľu pripojil rovnako veľký plagát Ježiša Krista.

Tajná polícia zostala aj po pápežovom príjazde na námestie v strehu a zadržala tam troch ľudí, ktorí začali rozdávať letáky. Už pred pápežovou návštevou na Kube polícia zatkla až štyri desiatky kubánskych opozičných aktivistov.

Pápež František dnes vyzval kolumbijskú vládu a povstaleckú armádu, aby ukončili najdlhšie trvajúci ozbrojený konflikt v Latinskej Amerike. Upozornil vodcov oboch strán, že vzhľadom na preliatu krv si nemôžu dovoliť ďalšie zlyhanie v mierovom procese a zmierovaní.

Pápežovo diplomatické úsilie bolo nedávno korunované úspechom v podobe obnovenia kontaktov medzi Spojenými štátmi a Kubou.

Aby slúžili...

V kázni v rámci dnešnej omše, ktorá je považovaná za vrchol jeho návštevy na Kube, sa pápež priamo nezmienil o politickej situácii na ostrove alebo o vzťahoch Kuby a USA. Venoval sa skôr zmenám a výzvam, ktoré čakajú kubánsku spoločnosť, keď sa bude otvárať svetu.

František dnes vo svojej homílii vyzval kubánskych kresťanov, aby slúžili tým najslabším vo svojej spoločnosti, nevyužívali ich a aby v službe druhým odmietli akúkoľvek ideológiu.

Vysvetlil, že službou sa "dotýkame tváre blížneho, jeho podstaty, cítime jeho blízkosť a niekedy i bolesť. Preto služba nikdy nemá podobu ideológie, lebo neslúži ideám, ale ľuďom," zdôraznil.

Pápež pochádzajúci z Argentíny, varoval pred presadzovaním osobných ambícií a "hraním na seba" v čase, keď krajina prechádza náročným obdobím ekonomickej a politickej transformácie.

Na Kubáncov naliehal, aby sa vyvarovali aj "hodnotiacich pohľadov". Vysvetlil, že Ježiš všetkých žiada, aby sa s láskou starali o blížnych, "bez toho, aby si všímali, čo robí či nerobí ich sused".

Pripomenul tiež, že kresťan je vždy povolaný nechať bokom svoje ašpirácie a túžby, a zamerať svoju pozornosť na tých najohrozenejších. Uviedol, že slúžiť ako občania tiež znamená starať sa o najslabších: členov rodín, spoločenstva či národa.

"Tých nás Ježiš volá chrániť, brániť ich a slúžiť im," uviedol pápež. V tejto súvislosti zdôraznil slovo "dôstojnosť", keď uviedol, že "byť kresťanom znamená slúžiť dôstojnosti blížneho, bojovať za jeho dôstojnosť a žiť pre ich dôstojnosť".

Hold kubánskemu národu

Na záver homílie vzdal hold kubánskemu národu, "ktorý má zmysel pre fiestu, priateľstvo a krásu". "Je to národ, ktorý utŕžil rany - ako každý iný, ale vie otvoriť svoju náruč, vie kráčať vpred s nádejou, lebo je povolaný k veľkým veciam". Pápež strávi na Kube najbližšie tri dni. V utorok večer odtiaľ odcestuje do Spojených štátov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy