Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pápež František odletel na návštevu Kuby a USA
Zdielať na

Pápež František odletel na návštevu Kuby a USA

RÍM / Pápež František odcestoval z Ríma na deväťdňovú návštevu Kuby a USA, ktorá je jeho najdlhšou zahraničnou akciou odkedy bol pred 2,5 rokmi zvolený za hlavu katolíckej cirkve. Lietadlo prenajaté od spoločnosti Alitalia odštartovalo s pápežom, jeho sprievodom a novinármi z rímskeho medzinárodného letisko Fiumicino krátko po pol jedenástej.

Očakáva sa, že v Havane pristane o štvrtej hodine miestneho času (22.00 SELČ), informovala tlačová agentúra DPA. "Žiadam vás, aby ste sa ku mne pripojili pri modlitbe za moju cestu na Kubu a do USA," napísal pápež František v piatok na Twitteri. "Potrebujem vaše modlitby."

Útočisko sýrskej rodiny

Pred odchodom na letisko sa pápež stretol so sýrskou utečeneckou rodinou, ktorej poskytol útočisko v svojich múroch Vatikán. Rodina prišla pápeža pozdraviť do jeho rezidencie vo vatikánskom hoteli Santa Maria, uviedla Svätá stolica.

František je tretím pápežom, ktorý navštívi komunistickú Kubu. Pred ním tam bol v roku 1998 pápež Jána Pavol II. a v roku 2012 Benedikt XV. V nedeľu sa má stretnúť s bývalým prezidentom Fidelom Castrom aj s jeho bratom Raúlom Castrom.

Dohoda o zmierení

Pápež, ktorý pomohol sprostredkovať dohodu o zmierení medzi Washingtonom a Havanou, odcestuje v utorok do USA, kde zotrvá do 27. septembra. V USA navštívi Washington, New York a Filadelfiu.

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy