Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pápež František je na Kube, na Námesti revolúcie odslúži omšu
Zdielať na

Pápež František je na Kube, na Námesti revolúcie odslúži omšu

HAVANA / Pápež František pricestoval na návštevu Kuby. V Havane vyzval Kubu a Spojené štáty, aby pokračovali na ceste k zbližovaniu, využili všetky možnosti pre dosiahnutie mieru a blahobytu svojich národov i celej Ameriky a poslúžili ako príklad zmierenia pre celý svet.

Súčasne žiadal, aby katolícka cirkev na Kube dostala takú podporu, "aby mohla na ostrove slobodne plniť svoju misiu".

Agentúra DPA informovala, že pápež sa vo svojom prvom prejave na Kube zmienil zrejme aj o disidentoch, keď vyslovil želanie, aby sa jeho "pozdrav dostal osobitne k tým, s ktorými sa z rôznych dôvodov nebude schopný stretnúť".

Pápež strávi na Kube najbližšie tri dni. V utorok večer odtiaľ odcestuje do Spojených štátov.

Zmierenie štátov

Práve vďaka pápežovi došlo koncom minulého roku k zásadnému zvratu vo vzťahoch týchto oboch krajín. Ich prezidenti - Raúl Castro a Barack Obama - totiž vlani 17. decembra oznámili zámer obnoviť vzájomné kontakty. Západné médiá pripomínajú, že pápež, pôvodom z Argentíny, ako sprostredkovateľ len využil svoju dokonalú znalosť regionálnych pomerov, ako aj 80 rokov neprerušené diplomatické vzťahy Svätej stolice s Kubou.

František je tretím pápežom, ktorý je na návšteve komunistickej Kuby. Pred ním tam bol v roku 1998 pápež Jána Pavol II. a v roku 2012 Benedikt XVI., Františkova návšteva sa však na rozdiel od ich koná v atmosfére optimizmu.

Kritika Guantánama

Prezident Castro sa pápežovi v uvítacom prejave na letisku v Havane poďakoval za pomoc v procese zbližovania s USA, ale využil túto príležitosť aj na to, aby kritizoval stále platné americké embargo a okupáciu námornej základne v Guantáname.

Kuba, ako zdôraznil Castro, bola v posledných desaťročiach modelom internacionalizmu a humanizmu. "Dokázali sme to, (aj) keď sme boli pod blokádou, urážaní, napádaní, za cenu ľudských životov a veľkých ekonomických strát".

Omša na Námestí revolúcie

Pápež v nedeľu odslúži omšu na havanskom Námestí revolúcie a pred tým, ako v utorok odcestuje na návštevu USA, zavíta aj do miest Holguín a Santiago. Očakáva sa, že počas pobytu na Kube pápež vyzve Spojené štáty na ukončenie obchodného embarga, ktoré v piatok prezident Obama zmiernil schválením ďalších zmien.

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy