Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Do Európy môže doraziť ďalší milión Sýrčanov, varuje predstaviteľ OSN
Zdielať na

Do Európy môže doraziť ďalší milión Sýrčanov, varuje predstaviteľ OSN

DAMASK / Ak bude vojna v Sýrii pokračovať tak, ako doteraz, svoje domovy bude do konca roka musieť opustiť ďalší milión ľudí a títo utečenci by mohli zamieriť do Európy, varoval predstaviteľ OSN v Sýrii. Maďarský premiér Viktor Orbán navrhol, aby EÚ poskytla štátom susediacim so Sýriou, ktoré už nemajú možnosť prijímať utečencov, finančnú pomoc.

Zároveň Orbán zopakoval, že imigranti podľa neho neutekajú z vojnových oblastí, ale z bezpečných utečeneckých táborov v susedných krajinách, a do Európy idú za lepším životom.

Diplomatická roztržka

Reakcia, ktorá vzápätí dorazila z Rakúska, vyvolala diplomatickú roztržku medzi oboma krajinami, a to keď rakúsky kancelár Werner Faymann nepriamo prirovnal maďarské zaobchádzanie s utečencami k nacistickým deportáciám. Maďarsko vzápätí predvolalo rakúskeho veľvyslanca.

Väčšia medzinárodná podpora

Podľa Jakúba El Hillua, ktorý priamo v Sýrii ako predstaviteľ OSN koordinuje humanitárnu pomoc, je nevyhnutná väčšia medzinárodná podpora pre chabo financované úsilie udržať v krajine čo najviac jej obyvateľov.

"Ak sa nič prevratné nestane, ľudský vlak, ktorý sa už rozbehol zo Sýrie a okolia, pôjde ešte veľa mesiacov," vyhlásil.

Krajiny, ktoré doteraz štedro prijímali utečencov, ako Libanon, Jordánsko, Irak, Turecko a Egypt, dosiahli podľa neho bod zlomu. Následky konfliktu v Sýrii pociťuje teraz Európa ako nikdy predtým, v podobe desiatok tisíc utečencov na ceste vedúcej z Grécka cez Balkán a Maďarsko do západnej Európy.

Solidaritu a podporu utečencom v sobotu vyjadrili aj tisíce ľudí v európskych mestách.Nechýbala ani Bratislava. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy