Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Do Nickelsdorfu dorazili ďalšie stovky utečencov, odvážajú ich vlakmi
Zdielať na

Do Nickelsdorfu dorazili ďalšie stovky utečencov, odvážajú ich vlakmi

VIEDEŇ / Po piatkovom príchode tisícov utečencov z Maďarska do Rakúska bola v noci na sobotu situácia na hraničnom priechode Nickelsdorf výrazne pokojnejšia. Od polnoci do rána tam dorazilo len približne 60 ľudí, pred siedmou hodinou prešlo hranicu pešo ďalších okolo 400 utečencov. Incidenty nehlásili.

V noci na sobotu z Nickelsdorfu odviezli mimoriadnymi vlakmi viac než 800 utečencov do Salzburgu, ktorý by podľa očakávaní mal byť len zastávkou na ich ďalšej ceste do Nemecka, kam smeruje väčšina z migrantov.

Nemecká spolková vláda odhaduje, že len počas tohto víkendu príde do krajiny 40 tisíc migrantov.

Uzavreli diaľnicu

V piatok prešlo podľa burgenlandskej polície z Maďarska do Rakúska cez Nickelsdorf 6910 utečencov, vo štvrtok išlo o 7956 osôb. V sobotu ráno polícia ešte nemala odhady očakávaného počtu migrantov v priebehu dňa.

V piatok odviezli autobusmi z Nickelsdorfu ďalších tritisíc ľudí, v dôsledku čoho bola diaľnica A4 do Viedne dočasne uzavretá.

SITA

Mimoriadne vlaky

Na prepravu migrantov smerom do Nemecka dali rakúske železnice v piatok k dispozícii ďalšie dva vlaky. Mimoriadny vlak zo Salzburgu s vyše 500 utečencami dorazil v piatok večer do Berlína.

Aj do Bavorska mali počas uplynulej noci prísť vlaky s utečencami z Rakúska. Potvrdil do ešte v piatok večer hovorca polície v Mníchove s tým, že tieto vlaky nebudú zastavovať. Na viedenskej Hlavnej stanici sa predtým rozšírili dohady o možnom skorom uzavretí nemeckej hranice. Rakúska polícia uviedla, že o tom nemá informácie.

40 tisíc

Na nové desaťtisíce utečencov sa medzitým pripravuje Mníchov. V sobotu ráno ich do mesta podľa polície do šiestej hodiny prišlo okolo 1 600 a v piatok zaznamenali okolo 5800 utečencov.

Primátor Mníchova Dieter Reiter vyzval ďalšie spolkové krajiny na naliehavú podporu. Od minulého víkendu dorazilo do bavorskej metropoly 40 tisíc ľudí.

Reportérka TV JOJ Klaudia Suchomel Guzová strávila v Nickelsdorfe noc. Pozrite si jej reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy