Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V Bratislave sa konali zhromaždenia k utečeneckej kríze
Zdielať na

V Bratislave sa konali zhromaždenia k utečeneckej kríze

BRATISLAVA / V Bratislave sa v sobotu konali dve samostatné zhromaždenia k utečeneckej kríze. Jedni sa zišli na podporu utečencov, druhí zorganizovali protest proti islamizácii.

V Bratislave sa v sobotu konal Celonárodný občiansky protest s názvom Spoločne za Slovensko, proti islamizácii Európy a imperializmu USA.

Prišla ho podporiť asi tisícka ľudí.

Proti islamizácii

Akcia sa začala o druhej pred Hlavnou stanicou v Bratislave a asi tisícka účastníkov sa presunula v sprievode polície z bratislavskej Hlavnej stanice na Námestie SNP.

Presun bol pokojný, podujatie zaobišlo bez násilností.

SITA

Na námestí vystúpili organizátori so svojimi príhovormi, v ktorých kritizovali politiku USA a migračnú politiku Európskej únie, zaznela i slovenská hymna.

Proti islamizácii, proti migrantom. To boli kľúčové heslá protestu, ktorý sa popoludní začal na hlavnej stanici v Bratislave. Pozrite si reportáž:

V dave bolo vidieť viaceré transparenty, na ktorých boli heslá ako Stop islamizácii, Slovensko si nedáme či Slovensko nie je Afrika. Nad námestím krúžil i policajný vrtuľník, ktorý účastníci vypískali.

SITA

Za toleranciu

V centre mesta sa konala aj demonštrácia proti xenofóbii Výzva k ľudskosti. Občianski aktivisti tu žiadali o toleranciu a skandovali heslá o solidarite. 

Na podujatie, ktoré má podporiť utečencov a vyzýva k ľudskosti, prišli stovky ľudí.

Podujatie otvorilo hudobné vystúpenie dcéry iránskej utečenkyne žijúcej so svojou rodinou na Slovensku.

Multikultúrna Bratislava

Ako prvý predstúpil na Hviezdoslavovom námestí pred ľudí podporujúcich ľudskosť voči utečencom primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal. "Bratislava vždy bola tolerantným a multikultúrnym mestom a dúfam, že aj zostane," povedal Nesrovnal.

Ľudskosť voči ľuďom na úteku vyjadrilo mesto Bratislava aj vlajkami visiacimi na radnici. Mesto ňou dalo všetkým signál, že tu platia európske hodnoty a tie sú podľa bratislavského primátora ľudské.

"Ako primátor som vydal príkaz, aby mesto poskytlo priestory organizáciám, ktoré sa zaoberajú pomocou ľuďom na úteku. Hovoríme jasné nie agresivite, nenávisti, xenofóbii a primitivizmu," dodal.

V Bratislave ďalšia skupina vyzývala k tolerancii a ľudskosti. Podporiť ich prišli niektorí hudobníci, politici a nechýbali ani Sýrčania, ktorí u nás žijú dlhé roky. Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy