Jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Thajská polícia zatkla podozrivého z bombového útoku na svätyňu v Bangkoku
Zdielať na

Thajská polícia zatkla podozrivého z bombového útoku na svätyňu v Bangkoku

BANGKOK / Thajská polícia oznámila, že v sobotu zatkla muža podozrivého z krvavého bombového útoku na hinduistickú svätyňu v Bangkoku zo 17. augusta. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa policajného hovorcu výzor zadržaného muža zodpovedá opisu hlavného podozrivého v prípade útoku. Toho zachytili bezpečnostné kamery, ako na mieste výbuchu necháva ruksak.

"Vyzerá ako ten, ktorého hľadáme," uviedol policajný hovorca. Hovorca thajskej polície nezverejnil totožnosť zadržaného a uviedol len to, že ide o cudzinca. Odmietol sa pritom vyjadriť k správam niektorých thajských médií, podľa ktorých ide o 28-ročného Turka.

Vyšetrovatelia v súvislosti so zadržaním podozrivého prehľadali ním využívaný byt vo štvrti Nong-Jok severnej časti Bangkoku. Našli v ňom veľké množstvo materiálu, potenciálne použiteľného na výrobu bômb.

20 obetí

Výbuch vo svätyni Erawan v centre Bangkoku zabil 20 ľudí, prevažne návštevníkov z Malajzie a Číny, a ďalších 125 zranil. K zodpovednosti za najhorší bombový útok v dejinách Thajska sa doteraz nikto neprihlásil a nebol jasný ani motív útoku.

Bomba, ktorá bola použitá pri útoku v thajskej metropole Bangkoku, nepatrí k výbave, na akú sú miestne úrady zvyknuté u moslimských separatistov na juhu krajiny. Podľa agentúry Reuters to povedal šéf thajskej armády.

"Nezhoduje sa to s incidentmi v južnom Thajsku. Typ použitej bomby tiež nemá s juhom nič spoločné," povedal armádny šéf a námestník ministra obrany generál Udomdedž Sitabutr v televíznom rozhovore.

Vyhostenie Ujgurov

Thajská vláda vyjadrila presvedčenie, že osnovatelia výbuchu chceli vážne poškodiť thajskú ekonomiku a turistický ruch. V súvislosti s prípadom sa objavili špekulácie o tom, že by útok mohol súvisieť s júlovým vyhostením viac ako stovky v Thajsku sa ilegálne zdržiavajúcich Ujgurov. Ide o príslušníkov turkickej moslimskej menšiny žijúcej prevažne v Číne.

Juh Thajska už viac ako desať rokov sužuje separatisticky motivované násilie. Od roku 2004, kedy moslimskí separatisti na juhu Thajska začali sériu útokov, zomrelo pri podobných násilnostiach viac ako 5 000 ľudí.

V Thajsku explodovala bomba priamo v turistickom centre neďaleko luxusných hotelov, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy