Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Otvorenie ambasád na Kube očami novinárov: zlatá klietka za veľa peňazí
Zdielať na

Otvorenie ambasád na Kube očami novinárov: zlatá klietka za veľa peňazí

HAVANA / Vztýčenie americkej zástavy na veľvyslanectve v Havane bolo významnou udalosťou, na ktorej sa chceli zúčastniť novinári z celého sveta. Priamo na mieste bol aj reportér TV JOJ Martin Krpač.

V desiatkach krajín sa obnovenie vzťahov medzi USA a Kubou stalo udalosťou číslo jeden. Nechýbali zástupcovia médií z celého sveta. 

"Robíme veľa živých vstupov, reportáží. Máme podporu našej spoločnosti," hovorí producent BBC Antonio Suerte.

"Je to najväčšia udalosť, akú som kedy točila,"
priznáva Bingu Wag z hong Kong Phoenix TV.

Samé povolenia

Dostať novinárske vízum na Kubu bolo voľakedy takmer nemožné. Tentokrát komunisti siedmej veľmi svoju krajinu otvorili. Každý novinár ale musel spísať zoznam reportáží, ktoré plánuje spraviť.

Vízum platilo len pár dní a stálo sto eur plus ďalších sto eur povolenie nakrúcať od kubánskeho štátneho Novinárskeho centra.

"Keď zaplatíte, dostanete dobré podmienky, rýchly internet, pevné linky, mobily. Ale platíte stále," hovorí Suerte.

"Bola to najhoršia skúsenosť. Nechceli nám dať víza, všetko trvalo. Zadržali nám kamery na letisku a stálo nás to o niekoľko tisíc viac," priznáva Wag.

Zlatá klietka

Zázemie pre novinárov ale bolo nevídané, cítili sa tam ako v zlatej klietke. Taký výhľad, aký mali z novinárskeho centra v najznámejšom hoteli Nacional, stojí za všetko.

Boli tam ale pod kontrolou. Všetky vstupy sa točili len tam, internet totiž nikde inde prakticky nefunguje. Poklonu hotelu vystrúhal aj americký minister zahraničných vecí John Kerry.

"Prepáčte, že som sa oneskoril na túto tlačovú konferenciu, ale musel som si prejsť tieto priestory, toľko politikov, celebrít, ktoré tu bývali. Dýcha to tu históriou," vyhlásil.

"Podmienky sú tu skvelé, úplne bez problémov," chváli Kubu Virginia Sais zo Sky news.

Pozrite si reportáž priamo z Kuby:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy