Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Obama opäť pripravuje plán príprav na zatvorenie Guantánama
Zdielať na

Obama opäť pripravuje plán príprav na zatvorenie Guantánama

WASHINGTON / Americká vláda je v štádiu prípravy plánu uzavretia kontroverznej väznice na americkej základni v kubánskom Guantáname, kde úrady častokrát bez súdu a roky zadržiavajú podozrivých z terorizmu. Oznámil to Biely dom.

"Vláda dokončuje prípravu plánu počítajúceho so zodpovedným a bezpečným uzavretím väznice Guantánamo a predloží ho Kongresu," uviedol to hovorca Bieleho domu Josh Earnest počas pravidelnej tlačovej konferencie.

Pripomenul, že ide o jednu z priorít prezidenta Baracka Obamu, ktorý sľuboval uzavrieť väznicu už pri svojom vstupe do Bieleho domu v januári 2009.

Republikáni sú proti

Vo vojenskej väznici na Guantáname, otvorenej pred 14 rokmi najmä pre podozrivých z účasti na teroristických útokoch v Spojených štátoch v septembri 2001, zostáva 116 väzňov, píše portál businessinsider.com.

Ale republikánska väčšina v oboch komorách Kongresu sa vždy stavala zásadne proti uzavretiu väznice, a to aj stavaním prekážok brániacich preprave väzňov do iných zariadení v USA či v cudzine.

Verbovanie nových

Ani tieto obštrukcie však nezabránili prepusteniu niektorých väzňov: 28 z nich bolo minulý rok z Guantánama prepravených do Kazachstanu, Uruguaja, Gruzínska a na Slovensko.

"Ďalšie využívanie tejto väznice nepredstavuje efektívne využitie daní,"
uviedol hovorca, podľa ktorého väznenie 116 ľudí stojí ročne viac než 100 miliónov dolárov a teroristi vraj využívajú Guantánamo k verbovaniu nových regrútov. Uviedol tiež, že prezident Obama použije veto proti zákonu o vojenských výdajoch, ktorý je práve na stole v Kongrese, ak bude obsahovať ustanovenie sťažujúce uzavretie väznice.

Na Slovensko prišiel z väznice Tunisan a obyvateľ Jemenu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy