Skoro jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Hra na popravu či topenie? CIA to robila všade, tvrdí bývalý väzeň
Zdielať na

Hra na popravu či topenie? CIA to robila všade, tvrdí bývalý väzeň

WASHINGTON / Informácie o zajatom teroristovi, ktorý podstúpil waterboarding, teda utopenie 183 krát, vyhrážky znásilnením, popravami, mučením, smrť podchladením zamrazila všetkých, ku ktorým sa dostali tieto informácie. Správa o vypočúvacích metódach CIA, znamená ďalšiu tvrdú ranu pre imidž USA, ktorý je už aj tak naštrbený pre sériu vojenských konfliktov po celom svete. Americký prezident Barack Obama vyhlásil - už nikdy takéto metódy nepoužijeme!

Zvláštny spravodaj OSN pre ľudské práva a boj proti terorizmu Ben Emmerson vyzval k trestnému stíhaniu predstaviteľov administratívy prezidenta Georga Busha ml. a CIA, ktorí naplánovali a schválili brutálne výsluchy. 

Trestné oznámenie

Správa senátu podľa neho ukazuje, že "išlo o jasnú stratégiu zosnovanú na na úrovni Bushovej administratívy." "Z pohľadu medzinárodného práva sú USA právne viazané tým, že všetkých zodpovedne postavia pred súd," dodal.

Vodca republikánov v senáte Mitch McConnel senátny dokument kritizoval, pretože podľa neho boli neštandardné postupy nutné. "Tvrdenie v tejto správe, ktorá tvrdí opak, sú jednoducho chybné," citujú médiá spoločné prehlásenie McConnella a republikánskeho senátora Saxbyho Chamblissa, ktorý pôsobil vo výbore pre činnosť rozviedok.

George Bush ml. o brutálnom vypočúvaní údajne nevedel až do roku 2006. A po tomto roku mnohé praktiky dokonca zakázal. zvyšné zrušil až prezident Barack Obama. "Už nikdy sa k týmto metódam neuchýlime," uviedol v prehlásení Obama. "Dúfam, že dnešná správa nám pomôže odložiť tieto techniky tam, kam patria - do minulosti," dodal Obama.

Bývalý trestanec prehovoril

O praktikách CIA prehovoril aj bývalý trestanec z Guantánama Moazzam Begg. "Nehovoria nič nové, čo by sme nevedeli. Všetko, čo popisujú použili na Guantaname, v Bagrame, skrátka všade. Trestným činom je už samotné mučenie, únos, či bezdôvodné väznenie. Ak by takéto činy spáchala bežná osoba, bola by postavená pred súd. Oni ale majú imunitu, pretože to povedal prezident. Pri všetkej úcte, keď nastúpil do úradu - všetko zrušil. Faktom je, že sa tieto metódy len presunuli inam," povedal Begg.

Pozrite si priloženú reportáž:

CIA mala zaplatiť Poľsku

Správa rovnako rozdúchala aj tému týkajúcu sa tajných väzníc USA vo svete. Svetlo padlo hneď na Poľsko, ktoré už od roku 2008 vyšetruje, či sa na ich území skutočne nachádzali takéto zariadenia. Mali byť umiestnené vo vojenských objektoch.

Podľa správy, CIA zaplatila Poľsku značnú sumu peňazí, pretože v roku 2003 Varšava pohrozila, že prestane prijímať ďalších väzňov do tajnej americkej väznice na poľskom území. Závery správy označil bývalý premiér Leszek Miller za ohováranie.

Exprezident Alexander Kwasnievski vôbec ako prvý politik dnes pripustil existenciu väzníc. Súčasná šéfka vlády Ewa Kopaczová už pred zverejnením správy povedala, že jej závery nebudú mať vplyv na vzťahy oboch krajín. 

Podľa agentúry Reuters poľskí predstavitelia po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 povolili umiestniť zariadenie CIA z dôvodu udržania dobrých vzťahov s Washingtonom. Pre obavy z nelegálnych praktík v roku 2003 ale odmietli prijímať ďalších väzňov.

"Dohoda o umiestnení zadržoviaceho zariadenia CIA v krajine viedla k mnohým trvalým nezhodám medzi krajinou a CIA," uvádza sa v správe s tým, že nezhody musela prekonať intervencia amerického veľvyslanca u poľského vedenia.

Ambasádor podľa správy dohodol zaplatenie miliónov dolárov (presná suma je v správe začiernená), načo Varšava svoje rozhodnutie prehodnotila a prijala ďalších väzňov.

Na verejnosť len 500 strán

Správa senátu obsahuje 6 700 strán a je tajná. Komisia poskytla päťstostranový zhrňujúci dokument. Podľa odporcov drastického vypočúvania sa o praktikách ani nedá povedať ako o účele, ktorý svätí prostriedky. Ukázalo sa totiž, že mučenie neprinieslo žiadne kľúčové informácie, skôr naopak.

Metódy kritizuje celý svet. "Mučenie je nelegálne, nemorálne, zlé a navyše nefunguje. USA prekročili po útokoch na dvojičky svoje právomoci a použili mučenie, hoci nemali," uviedla Laura Pitter z organizácie Human Rights Watch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy