Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kubánci sa boja amerických turistov. Zničia čo máme, tvrdí vedec
Zdielať na

Kubánci sa boja amerických turistov. Zničia čo máme, tvrdí vedec

HAVANA / Po tom, ako sa Spojené štáty americké a Kuba dohodli na znovuotvorení ambasád, majú obyvatelia karibského ostrova strach. Boja sa toho, že príval amerických turistov neprospeje ich životnému prostrediu.

Morský vedec Dr. Angulo z Univerzity Havana má strach, že príliv amerických turistov a ich peňazí poškodí miestne korálové útesy, lužné lesy, národné parky či ekoparky.

"Rovnako ako kdekoľvek inde, za peniaze si kúpite všetko," myslí si Angulo. "To môže byť nebezpečné, pretože ak ich bude veľa, stratíme to, čo máme teraz," dodáva Angulo, ktorého cituje portál NY Times

USA a Kuba rokujú o otvorení ambasád od decembra minulého roku. Americký diplomat v Havane doručil kubánskemu prezidentovi Raúlovi Castrovi list od Baracka Obamu týkajúci sa otvorenia veľvyslanectva USA v Havane. Obe veľvyslanectvá by mali otvoriť 20 júla. 

Krajina potrebuje ekonomický rast. Zrušenie embarga by tomu pomohlo. Zákazy v kombinácii s kubánskou politikou brzdili rozvoj cestovného ruchu. V iných karibských oblastiach si jeho rozvoj vyžiadal výstavbu pláži, zničené lesy i znečistené rieky.

Korporácie sa ponáhľajú

Americké korporácie sa na Kubu ponáhľajú. Zástupcovia Americkej poľnohosppodárskej koalície pre Kubu, ktorá zastupuje Cargill, National Grain and Feed Association, the National Chicken Council a iné firmy a organizácie, už odleteli do Havany na prvé rokovania.

Svoj záujem prejavili už aj veľké hotelové siete ako Marriott a Hilton. Ale aj nórska spoločnosť Norwegian Cruise Line Holdings.

Zrušenie embarga

Kubánska vláda pri rokovaní prehlásila, že je potrebné, aby súčasťou obnovenia diplomatických vzťahov bolo aj zrušenie embarga. K tomu americký prezident Obama poznamenal, že je načase, aby Kongres v tejto veci konal a embargo zrušil. Podľa hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta Biely dom verí, že medzi demokratmi a republikánmi v Kongrese existuje silná podpora na zrušenie embarga.

Kuba ďalej požaduje, aby Washigton v záujme celkovej normalizácie vzťahov zastavil rozhlasové a televízne vysielanie na Kubu. Spojené štáty by podľa kubánskej vlády rovnako mali vrátiť vojenskú základňu na Guantáname pod kubánsku správu.

Neprijateľný ústupok

Väčšina kubánskych opozičných organizácií vníma obnovenie ambasád ako neprijateľný ústupok Castrovho režimu. Podľa prehlásenia opozičnej skupiny Directorio Democrático Cubano mali otvoreniu ambasád predchádzať demokratické zmeny na Kube, ku ktorým "ani v najmenšom nedošlo" a preto otvorenie ambasád "len prispeje ku konsolidácii a legitimizácii diktátorského režimu". 

Ďalší predstavitelia opozície tvrdia, že dôkazy nezmenenej povahy Castrovho režimu sú viditeľné aj v posledných dňoch. "Toto oznámenie bohužiaľ prichádza len niekoľko dní po zadržaní 226 mierumilovných disidentov. To, zdá sa, Biely dom nezaujíma," uviedol podľa opozičného webu Diario de Cuba riaditeľ jednej z disidentských skupín Centro para una Cuba Libre Frank Calzón.

Na základe dohody o otvorení diplomatických misií bude podľa Reuters veľvyslanectvo USA pracovať v rovnakom režime, ako v iných obmedzujúcich prostrediach a bude môcť plniť základné diplomatické funkcie. Americkí diplomati cestujúci mimo Havanu už nebudú musieť žiadať o povolenie, ale budú to kubánskej vláde dávať len na vedomie.

Ambasády by mali otvoriť 20. júla:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy