Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
USA a Kuba sa dohodli o znovuotvorení ambasád
Zdielať na

USA a Kuba sa dohodli o znovuotvorení ambasád

WASHINGTON / Spojené štáty a Kuba oznámia v stredu, že sa dohodli na opätovnom otvorení ambasád vo Washingotne a v Havane. Informujú o tom agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na zdroje z úradu amerického prezidenta Baracka Obamu. Obe krajiny prerušili diplomatické vzťahy pred viac než päťdesiatimi rokmi.

Podľa zdroja Obama a minister zahraničia John Kerry prehovoria v pondelok ráno o významnom kroku k obnoveniu diplomatických vzťahov. Podľa ďalšieho zdroja by Biely dom mal zverejniť aj termín otvorenia americkej ambasády v Havane.

Obe strany rokujú o opätovnom otvorení ambasád od 17. decembra, kedy oznámili, že chcú obnoviť vzťahy, píše portál NBC News.

Vysokopostavený americký diplomat v Havane doručil  v stredu list od prezidenta Spojených štátov Baracka Obamu adresovaný kubánskemu prezidentovi Raúlovi Castrovi, týkajúci sa otvorenia veľvyslanectva USA v Havane. Veľvyslanectvá vo Washingtone a Havane by sa mali podľa kubánskej a americkej diplomacie otvoriť 20. júla.

Krok vpred

Obnovenie diplomatických vzťahov je veľkým krokom v procese normalizácie vzťahov medzi oboma krajinami, ktorý sa posúva veľmi pomaly pre pretrvávajúce problémy v otázkach, ako je dodržiavanie ľudských práv na Kube. Americké embargo stále zostáva v platnosti, zrušiť ho môže len Kongres.

Za začiatok otepľovania vzťahov Kuby a USA niektorí označujú krátky rohovor a podanie rúk prezidentov, prvýkrát po 44 rokoch, Fidela Castra a Billa Clintona na summite OSN v septembri 2000.

Podanie rúk

Konkrétne uvoľňovanie vzťahov ale naštartoval až prezident Barack Obama a Raúl Castro, ktorý vystriedal svojho brata vo vedení krajiny oficiálne v roku 2008. V septembri 2009 sa prvá námestníčka ministra zahraničia USA Bisa Williams na Kube stretla so svojím náprotivkom Dagobertom Rodríguezom.

Raúl Castro a Barack Obama sa krátko stretli a potriasli si rukami v decembri 2013 na pietnom ceremoniáli na počesť juhoafrického vodcu Nelsona Mandelu v juhoafrickom  meste Soweto.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy