Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kuriér s internetom v batohu. Kubánci dokážu obísť chýbajúce pripojenie
Zdielať na

Kuriér s internetom v batohu. Kubánci dokážu obísť chýbajúce pripojenie

HAVANA / Kubánci si našli cestu k internetu. V krajine, kde má k nemu prístup len asi päť percent obyvateľstva, objavili spôsob, ako sa dostať k filmom, hudbe, či mobilným aplikáciám. Pomáha im v tom El Paquete Semanal (Týždenný balíček), ktorého obsah si, za malý poplatok, každý týždeň kopírujú do počítača.

Kuba je v mnohých smeroch odrezaná od zvyšku sveta. Napríklad internet tu nie je pre verejnosť povolený a väčšina ľudí k nemu nemá prístup.

Mnohí si ale, aj napriek zákazom, cestu k internetu našli.

Päťdesiatšesť rokov komunistickej vlády a obchodného embarga USA inšpirovali ľudí k riešeniam tejto situácie. Služba El Paquete Semanal je jedným z nich.

Je alternatívou k internetu v krajine, kde je - podľa odhadov - pripojených len asi päť percent obyvateľstva.

Priamo k dverám

Ide o jeden terabajt dát združujúci hudbu, hollywoodske filmy, seriály, mobilné aplikácie, časopisy, ale aj inzerciu, píše BBC. 

Každý týždeň, neznámi kurátori zostavia obsah balíčka a prostredníctvom komplexnej siete doručovateľov ho dopravia priamo k dverám predplatiteľov.

Všetko sa deje mimo akéhokoľvek právneho rámca a so zdanlivo minimálnym dôraz na autorské práva.

Tento balíček ale nasýti túžby mladých ľudí, ktorí sú už roky vyzbrojení počítačmi, tabletmi, smartfónmi s očakávaním, že im kubánska vláda jedného dňa internet sprístupní.

Zatiaľ ale práve tento balíček vypĺňa prázdne miesto. "Paquete Semanal je prístupný spôsob, ako sa dostať k videám, hudbe, seriálom, ku všetkému," vyratúva Ana Lauren, mladá novinárka z Havany.

Ana je veľkou fanynkou dokumentárnych filmov a každý pondelok sa teší, keď k jej dverám dorazí najnovšia verzia balíka.

"Každý pondelok príde ku mne domov mladý muž s pevným diskom a skopíruje Paquete do môjho počítača," vysvetľuje mladá žena.

"Môžem si tam skopírovať, čo chcem. Zoberiem si len to, čo budem ten týždeň potrebovať," hovorí a dodáva, že zaplatí len toľko, koľko si skopíruje. To je väčšinou okolo jedného až dvoch dolárov.

Pracovné príležitosti

Paquete je na Kube taký populárny, že vďaka nemu vznikli nové mediálne podniky, ktoré fungujú len pre svojich predplatiteľov.

Potvrdzuje to napríklad novinárka Antoinette Duquesne, ktorá píše pre jednu z popredných kultúrnych publikácií Vistar. Zdôrazňuje, že aj keď má magazín internetovú stránku, väčšina ľudí sa k nemu dostane práve v PDF forme v Paquete.

"Je to pre nás najlepší spôsob, ako sa spojiť s publikom," vysvetľuje. Okrem toho tvrdí, že vďaka balíčku majú viac pracovných príležitostí aj mladí novinári ako ona.

Balíček pomáha aj iným. Inzertná spoločnosť ETres pomáha vďaka nemu v biznise napríklad reštauráciám, fotografom či salónom krásy, ktorých za poplatok spája s potenciálnymi zákazníkmi.

Takéto firmy môžu na Kube legálne pracovať od roku 2011, kedy zákony povolili súkromné podnikanie.

Budúcnosť tejto služby je ale nejasná, keďže kubánske orgány začali uvoľňovať prísnu kontrolu.

V iných krajinách sú ľudia od webu doslova závislí. Až polovica totiž pozerá televíziu a sociálne siete zároveň. Pozrite si analýzu z Novín o 17tej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy