Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kuba a USA obnovili vzťahy, na ambasáde v Havane veje americká vlajka
Zdielať na
Zahraničie

Kuba a USA obnovili vzťahy, na ambasáde v Havane veje americká vlajka

HAVANA / Nad americkým veľvyslanectvom v Havane v piatok prvýkrát po viac ako polstoročí zaviala štátna vlajka Spojených štátov ako symbol novej kapitoly americko-kubánskych vzťahov. Tie boli dlhé desaťročia na bode mrazu.

Ceremoniálu sa zúčastnil americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorý v piatok pricestoval na komunistický ostrov ako prvý šéf americkej diplomacie od roku 1945.

Obojstranná izolácia musí skončiť

Slávnostné znovuotvorenie zastupiteľského úradu si nenechala ujsť kubánska štátna televízia, ako aj hlavné spravodajské stanice v Spojených štátoch.

Kerry v prejave vyhlásil, že "obojstranná izolácia" oboch krajín musí skončiť. Povedal, že doterajšia politika nepriviedla Kubu k demokracii, ale o osudu svojej krajiny musia rozhodnúť sami Kubánci.

SITA

Potleskom odmenili prítomní Kerryho vyhlásenie o tom, že sa Biely dom snaží o zrušenie dlhoročného protikubánskeho hospodárskeho embarga. Rozhodnutie je na poslancoch amerického Kongresu, upozornil minister.

Obe strany

Odstrániť prekážky, ktoré úplnému obnoveniu stykov bránia, musia ale obe strany, dodal v narážke na Washingtonom kritizovaný stav ľudských práv na ostrove.

Aby bolo historickej spravodlivosti učinené zadosť, priniesla v piatok k stožiaru pri ambasáde americkú vlajku trojica veteránov námornej pechoty Spojených štátov, ktorá v roku 1961 vlajku spúšťala.

SITA

Jim Tracy, Mike East a Larry Morris museli čakať 54 rokov, od prerušenia diplomatických stykov na Kube neboli, uviedla agentúra AP. Ich rukami sa teraz formálne uzavrel proces, ktorý hovorca americkej diplomacie Mark Toner označil za "nový začiatok".

Dlhoročné nepriateľstvo

Ambasády v skutočnosti naplno fungujú už od 20. júla, kedy obnovilo svoje fungovanie kubánske veľvyslanectvo vo Washingtone. Do roku 1977 sprostredkovávali diplomatické kontakty dvoch znepriatelených štátov takzvané záujmové sekcie pri švajčiarskom veľvyslanectve.

SITA

Obnovením diplomatických stykov ale dlhoročné nepriateľstvo zahladené nebolo, upozorňujú médiá v oboch krajinách. Vodca kubánskej socialistickej revolúcie Fidel Castro vo štvrtkovom článku v havanských novinách napísal, že Spojené štáty kube dlžia miliónové sumy za škody spôsobené americkým hospodárskym embargom.

Američana sa zase netaja tým, že chcú vyriešiť osud miliardových čiastok, ktoré už polstoročia požadujú za majetok znárodnený po kubánskej revolúcii.

Guantánamo

Ďalším problémom je americká vojenská základňa na kubánskom Guantáname, ktorú ktorú Američania využívajú od roku 1903. K ukončeniu "okupácie" enklávy v júli vo Washingtone vyzval kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez, s ktorým ma Kerry rokovať.

SITA

Až americký minister komunistický ostrov opustí, otvoria diplomati oboch krajín novú kapitolu normalizácie vzťahov a začnú rokovať o hospodárskej spolupráci, uviedla AP. Očakáva sa, že prvým krokom bude zaistenie poštových služieb a dopravného leteckého spojenia.

Na americkom veľvyslanectve v Havane dnes prvýkrát zaviala americká vlajka, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy