Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
V troskách MH17 boli kusy ruskej rakety, oznámili vyšetrovatelia
Zdielať na

V troskách MH17 boli kusy ruskej rakety, oznámili vyšetrovatelia

AMSTERDAM / Medzinárodný tím, ktorý objasňuje minuloročnú tragédiu malajzijského boeingu nad východnou Ukrajinou, našiel v troskách časti považované za fragmenty rakety vyrobenej v Rusku. Oznámila to holandská prokuratúra. Ukrajina i väčšina západných expertov tvrdia, že stroj zostrelili proruskí separatisti. Tí to ale odmietajú a vinu pripisujú ukrajinskej armáde.

Nájdené úlomky, ktoré má medzinárodný tím vyšetrovateľov, pochádzajú z protilietadlového systému Buk. Ten podľa niektorých svedectiev mali separatisti k dispozícii z Ruska. Moskva takéto obvinenia odmieta.

Katastrofu z vlaňajšieho júla neprežilo 298 ľudí, ktorí na palube malajzijského boeingu cestovali z Amsterdamu do Kuala Lumpur. Väčšinu cestujúcich tvorili Holanďania.

Raketa zem-vzduch

Podľa Kyjeva a veľkej časti západných odborníkov stroj zničila raketa zem-vzduch odpálená z územia kontrolovaného proruskými separatistami.

Rusko ale tvrdí, že lietadlo mohla zasiahnuť raketa vzduch-vzduch.Tú odpálil ukrajinský bojový stroj. Podľa inej ruskej verzie lietadlo zasiahla raketa vystrelená z ukrajinských pozemných batérii.

SITA

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pred týždňom kritizoval Holandsko pre pomalosť vyšetrovania. Stalo sa tak len niekoľko dní po tom, čo Moskva v Bezpečnostnej rade OSN vetovala návrh na zriadenie medzinárodného tribunálu pre vyšetrenie tohto leteckého nešťastia.

V troskách malajzijského boeingu boli kusy ruskej rakety, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy