Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rusko vetovalo vyšetrenie MH17, stalo sa terčom kritiky
Zdielať na

Rusko vetovalo vyšetrenie MH17, stalo sa terčom kritiky

NEW YORK / Rusko na zasadnutí Rady bezpečnosti OSN v New Yorku podľa očakávania vetovalo návrh na zriadenie medzinárodného tribunálu pre vyšetrovanie minuloročnej katastrofy malajzijského lietadla nad ukrajinským Donbasom.

Ruský zástupca v rade Vitalij Čurkin bol pritom jediný, kto sa postavil proti. Jedenásť členov Rady bezpečnosti OSN návrh podporilo. Čína, Angola a Venezuela sa hlasovania zdržali.

Rusko ako jeden z piatich stálych členov Rady bezpečnosti má v najvyššom orgáne OSN právo veta a tak návrh, ktorý predložila Malajzia, neprešiel. Moskva vopred varovala, že návrh zablokuje.

Protiruské výpady

Ruské vedenie sa obávalo, že tribunál sa zmení v arénu protiruských výpadov a upozorňovalo, že akémukoľvek súdu musí predchádzať nájdenie vinníkov. O nich vládnu medzi Ruskom na jednej a Ukrajinou a západnými štátmi na druhej strane spory.

Katastrofu z minuloročného júna neprežilo 298 ľudí, ktorí na palube malajzijského boeingu cestovali z Amsterdamu do Kuala Lumpur. Väčšinju cestujúcich tvorili Holanďania. Podľa Kyjeva a väčšiny západných expertov stroj zničila raketa zem-vzduch, odpálená z územia kontrolovaného proruskými separatistami.

Rusko ale tvrdí, že lietadlo mohlo byť zasiahnuté raketou vzduch-vzduch, ktorú odpálilo ukrajinské bojové lietadlo. Podľa inej ruskej verzie stroj zasiahla raketa vystrelená z ukrajinských pozemných batérií.

Zápas o tribunál nekončí

Podľa ukrajinských médií hlasovaním zápas o ustanovenie tribunálu nekončí. Ukrajinská diplomacia údajne zvažuje, že návrh na jeho vytvorenie predloží na najbližšom zasadaní Valného zhromaždenia OSN. Tam by k schváleniu stačili dve tretiny hlasov a Rusko by veto uplatniť nemohlo.

Ruský postoj v Rade bezepečnosti vyvolal krajne odmietavé reakcie. Malajzijský delegát prehlásil, že jeho krajina sa v pátraní po vinníkoch "nikdy nevzdá." Využije konzultáciu s ďalšími zainteresovanými štátmi v snahe nájsť iné varianty stíhania vinníkov. "To, čo sa dnes stalo, nás nezastaví," prehlásil malajzijský delegát.

Za tragédiu označila ruské veto stála americká zástupkyňa v OSN Samantha Powerová. "Žiadne veto neotrasie našimi záväzkami voči obetiam, ktorým musíme zaistiť spravodlivosť a dôstojnosť," prehlásila.

Propagandistické cvičenie

Podľa ruského delegáta Čurkina išlo ale autorom návrhu rezolúcie o propagandistické cvičenie. Návrh je podľa neho právne aj politicky neudržateľný. "Autori návrhu odmietli jednať v duchu spolupráce a predložili svoje znenie s vedomím, že žiadne pozitívne následky to mať nebude," citovala Čurkina agentúra TASS.

Ruský delegát zvlášť zdôraznil, že katastrofa lietadla nad Donbasom sa nedá označiť za hrozbu medzinárodnému mieru a bezpečnosti, čo je podľa Charty OSN podmienkou pre vytvorenie medzinárodného tribunálu.

Tesne pred dnešným hlasovaním sa o zmenu ruského stanoviska pokúsil holandský premiér Mark Rutte, ktorý sa telefonicky spojil s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Ten jeho argumenty nevypočul.

Najnovšie video z miesta zostrelenia lietadla ukazuje, že lietadlo poslali k zemi proruskí separatisti:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy