Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pre suchá v Severnej Kórei budú zomierať deti, varuje OSN
Zdielať na

Pre suchá v Severnej Kórei budú zomierať deti, varuje OSN

PCHJONGJANG / Severnú Kóreu trápi pretrvávajúce sucho. Postihuje najmä deti. Situácia si vyžaduje naliehavé opatrenia s cieľom zabrániť úmrtiam detí, ktoré trpia podvýživou, varoval Detský fond OSN UNICEF.

"Situácia je naliehavá," povedal regionálny riaditeľ pre východnú Áziu UNICEF Daniel Toole vo svojom vyhlásení. "Ale ak budeme ihneď konať - tým, že urgentne poskytneme potrebnú odbornosť a nutné zásoby - môžeme zachrániť životy," dodal.

Záchrana detí

"Ak to odložíme, kým si nebudeme istí neúrodou, môže byť príliš neskoro na záchranu tých najzraniteľnejších detí," uviedol.

Podľa miestnych oficiálnych médií trpí Severná Kórea najhorším suchom za posledných sto rokov. To ovplyvňuje hlavne ryžové polia.

Podľa Svetového potravinového programu OSN je skorá úroda, najmä pšenica a jačmeň, suchami už postihnutá.

SITA

Čistá voda i potrava

UNICEF oznámilo, že jeho personál sa nedávno stretol s miestnymi zdravotníckymi pracovníkmi v postihnutých oblastiach. Tí potvrdili správy o výraznom zvýšení hnačiek u detí, píše britský denník The Guardian

"Nedostatok dažďa znižuje prístup k čistej vode a podkopáva účinnú hygienu, čím sú detské životy v ohrození," povedal Toole.

Dopady sucha zvyšujú obavy o severokórejské deti, ktoré sú beztak zle vyživované.

Chronická podvýživa detí

Štúdia z roku 2012 ukázala, že štvrtina všetkých severokórejských detí má príznaky chronickej podvýživy - stav zvyčajne spôsobuje kombinácia nekvalitnej vody a zlej hygieny, nedostatočného príjmu potravy a nedostatočného prístupu k zdravotníckym službám.

SITA

Toole povedal v reakcii na krízu zo sucha, že vzhľadom na izoláciu Severnej Kórey a nedostatok finančných prostriedkov na detské programy je zložité krajine pomôcť.

Ale UNICEF chce pomôcť tým, ktorí sú v najviac postihnutých oblastiach. Poslala do krajiny núdzové zásoby vrátane tabliet na čistenie vody, kontajnerov na skladovanie vody a zdravotné pomôcky pre deti s akútnou podvýživou.

Severnú Kóreu trápia pretrvávajúce suchá, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy