Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jeb! 2016: Tretí Bush chce do Bieleho domu, potvrdil kandidatúru
Zdielať na

Jeb! 2016: Tretí Bush chce do Bieleho domu, potvrdil kandidatúru

MIAMI / Je Bush a tak chce do Bieleho domu. Syn bývalého prezidenta Spojených štátov Georgea Busha staršieho a brat ďalšieho amerického prezidenta Georgea Busha mladšieho Jeb Bush rozšíri rady kandidátov na prezidenta USA.

Niekdajší republikánsky guvernér amerického štátu Florida Jeb Bush oznámil, že sa bude uchádzať o kreslo prezidenta Spojených štátov. V Republikánskej strane má zatiaľ desať rivalov, niekoľko ďalších republikánov potom kandidatúra zvažuje.

Jeb Bush niekoľko hodín pred svojim prehlásením zverejnil volebné video, v ktorom povedal, že je pripravený krajinu viesť do perfektného storočia.

Bush: krajina kráča zlým smerom

"Krajina kráča zlým smerom," povedal Bush o momentálnom vývoji v USA, kedy v Bielom dome úraduje demokratický prezident Barack Obama, ktorého by po voľbách v novembri 2016 prípadne mohla nahradiť demokratická kandidátka Hillary Clinton.

Dodal, že preto položil otázku, čo pre nápravu môže urobiť. "Preto som sa rozhodol kandidovať za prezidenta," dodal na stretnutí svojich priaznivcov na Miami.

Zhromaždenia sa zúčastnila mimo iného aj Bushova 90-ročná matka a niekdajšia prvá dáma USA Barbara, Jebova manželka Columba a ich syn George.

Na zhromaždení bola aj Bushova mama Barbara:

SITA

Jeb Bush krátko pred ohlásením kandidatúry zverejnil na portáli YouTube video, v ktorom pripomenul úspechy svojho konzervatívneho guvernérstva v štáte Florida. "Som hrdý na to, čoho sme na Floride dosiahli," povedal Jeb Bush.

"Pozdvihli sme hospodárstvo a prispeli k vzniku pracovných miest, chránili sme život a ženy pred domácim násilím, znížili sme produkciu odpadu a vyrovnali rozpočty. Reformovali školy a poskytli každému dieťaťu príležitosti. Viedli sme, reformovali a dosiahli úspechy," uviedol Bush.

Bush: vidím riešenie

"Rovnaké veci mi chýbajú od Washingtonu. Ľudia v hlavnom meste hovoria o tom, čo je v Amerike zlé. Ja viem, čo je správne. Oni hovoria o problémoch, ja vidím riešenie," povedal. "Vidím úžasnú krajinu, ktorú čaká skvelé storočie a som pripravená stáť na čele," dodal Bush.

Bush patrí podľa aktuálnych prieskumov spolu s republikánskym guvernérom za Floridu Marcom Rubiom a guvernérom Wisconsinu Scottom Walkerom medzi trojicu najsilnejších republikánskych kandidátov.

O republikánsku nomináciu sa zatiaľ uchádza desiatka ďalších politikov a osobností. Niekoľko ďalších kandidatúru zvažuje, očakáva sa tvrdí volebný súboj.

Bush patrí medzi trojicu najsilnejších kandidátov:

SITA

Pripravený na dlhú bitku

Bushov tím tvrdí, že Jeb je na dlhú bitku pripravený. Zatiaľ má podľa Reuters isté víťazstvo v štátoch Iowa, New Hamspire a Južná Karolína. Tam sa primárky konajú v rámci USA najskôr.

Analytici pripomínajú, že Jeb Bush bude musieť pre stanícku nomináciu presvedčiť tých republikánov, ktorí pochybujú o tom, či by sa mal stať americkým prezidentom tretí príslušník rodiny Bushovcov.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy