Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šéf CIA: Výsluchy ľutujem, ale priniesli užitočné informácie
Zdielať na

Šéf CIA: Výsluchy ľutujem, ale priniesli užitočné informácie

LANGLEY / Šéf CIA John Brennan pripustil, že niektorí príslušníci americkej spravodajskej služby jednalo nad rámec vyšetrovacích pravidiel. Podľa neho je to poľutovaniahodné. Rovnako pripomenul, že vďaka tvrdším technikám získali úrady užitočné informácie, ktoré napokon viedli k dolapeniu Usámu bin Ládina.

Brennan v reakcii na zverejnenú správu výboru amerického Senátu uistil, že CIA prijala opatrenia, aby sa prehnané metódy vypočúvania viac neopakovali.

"Zadržané osoby, ktoré boli podrobené intenzívnym vypočúvacím technikám, poskytli užitočné informácie. Neskôr boli tieto informácie využité počas operácie proti Bin Ládinovi," povedal Brennan na tlačovej konferencii v ústredí CIA v Langley.

Šéf dodal, že sa už nedozvieme, či by bolo možné získať informácie bez použitia vypočúvacích metód, píše CNN.

Odpovede sa nehľadajú ľahko

Pripustil, že použitie donucovacích metód v niektorých prípadoch viedlo k získaniu falošných informácií a presiahlo to, čo schválilo americké ministerstvo spravodlivosti.

Brennan na úvod svojej reči pustil živé zábery z udalostí z 11. septembra 2001. Vysvetlil na nich atmosféru, ktorá vtedy v USA panovala. "Odpovede sa nehľadajú ľahko. Nech sú už vaše názory na metódy vypočúvania akékoľvek, jedno je isté - táto organizácia urobila množstvo vecí správne. V ťažkej dobe sa postarala o to, aby krajina ostala silná a v bezpečí," dodal Brennan.

Bývalý americký prezident George Bush mladší vedel o brutálnom a systematickom týraní väzňov na americkej základni v kubánskom Guantáname a schválil ho. Teraz to ale popiera.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy