Skoro jasno
16°
Bratislava
Bush a jeho najbližší o brutálnych praktikách CIA vedeli
Zdielať na

Bush a jeho najbližší o brutálnych praktikách CIA vedeli

WASHINGTON / Bývalý americký prezident George Bush mladší vedel o brutálnom a systematickom týraní väzňov na americkej základni v kubánskom Guantáname a schválil ho. Teraz to ale popiera. Informoval o tom britský denník The Times s odvolaním sa na hovorcu Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

O tom, aká situácia vo väznici panuje, podľa britských novín vedelo okrem prezidenta množstvo ďalších predstaviteľov Bieleho domu.

Prezidentský program

"Bol to prezidentský program. Schválený, koordinovaný a riadený cez Biely dom," povedal hovorca CIA. O mučení podľa neho vedel aj vtedajší viceprezident Dick Cheney, poradkyňa pre otázky národnej bezpečnosti Condoleezza Rice, minister spravodlivosti John Ashcroft a niekoľko ďalších osôb. Nie sú medzi nimi ale vtedajší ministri obrany a zahraničných vecí Donald Rumsfeld a Colin Powell.

O kontroverzných metódach výsluchov CIA podal v utorok správu vyšetrovací výbor amerického senátu. Podľa neho tajná služba mučením príslušníkov teroristickej siete Al-Káida výrazne prekročila právne hranice a metódy výsluchov boli oveľa horšie, ako sa vedelo.

VIAC ČÍTAJTE TU: Výsluchy CIA boli brutálnejšie, než sa predpokladalo

Vedenie Republikánov ale závery správy kritizovalo a svoju prácu bránia aj bývalí šéfovia americkej rozviedky, ktorí senátnu správu spochybňujú.

Podľa hovorcu CIA, na ktorého sa odvoláva denník The Times, bolo do programu výsluchov zasvätených približne desať kľúčových osôb v Bielom dome a na ministerstve spravodlivosti. CIA vraj na tomto tvrdení trvá aj napriek tomu, že exprezident Bus podľa The Times popiera, že by o mučení vedel a že by ho schválil.

Biely dom súhlas na mučenie získal

CIA tvrdí, že existujú dôkazy o tom, že rozviedka z Bieleho domu a ministerstva spravodlivosti opakovane požadovala právny a politický súhlas s postupmi uplatňovanými na Guantáname a že taký súhlas získala.

"Prezident Bush sám vo svojom životopise píše, že o programe diskutoval s Georgom Tenetom (bývalým šéfom CIA) a techniky mučenia osobne schválil," povedal hovorca CIA britskému denníku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy