Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Zverejnenie správy o praktikách CIA je správne, tvrdia analytici
Zdielať na

Zverejnenie správy o praktikách CIA je správne, tvrdia analytici

BRATISLAVA/WASHINGTON / Američania sa po zverejnení správy o mučení agentmi CIA zmenili na obrovského fackovacieho panáka. Kopnúť si už stihol Irán, Čína, fanatici - skrátka všetci, ktorí majú s dodržiavaním ľudských práv bohaté skúsenosti. Napriek tomu viacerí analytici tvrdia, že zverejnenie tejto správy bolo správne.

Podrobnosti o mučení, ktoré správa prináša sú detailné a brutálne. 183 krát podrobili vyšetrovatelia jedného z väzňov simulovanému topeniu. 183 krát ho priviedli na hranicu medzi životom a smrťou bez toho, aby vedel, že sa ešte vráti späť.

Napriek tomu CIA podľa tejto správy z týraného väzňa nič nevytiahla. "Mučením sme od väzňov nezískali takmer žiadne použiteľné informácie," uviedol americký senátor John McCain.

VIAC ČÍTAJTE TU: Hra na popravu či topenie? CIA to robila všade, tvrdí bývalý väzeň

Svet mučenie odsudzuje

Radových Američanov bude určite zaujímať aj to, prečo vývoj celého programu zverili do rúk psychológom bez skúseností. A prečo za to museli zaplatiť 81 miliónov dolárov. Za hranicami Spojených štátov je situácia iná. Odvekí súperi aj blízki spojenci nechápavo krútia hlavou.

"Čína odsudzuje mučenie. Spojené štáty by sa mali nad sebou zamyslieť, zmeniť svoj prístup a dodržiavať medzinárodné dohody," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Hong Lei. 

Na zverejnenú správu okamžite reagoval aj prezident Barack Obama. "Zákaz týchto praktík bol jedným z prvých rozhodnutí, ktoré som prijal po nástupe do úradu prezidenta. Verím, že k nim už nikdy nedôjde," povedal.

VIAC ČÍTAJTE TU: Výsluchy CIA boli brutálnejšie, než sa predpokladalo

Analytici ale hovoria, nikdy nehovor nikdy. "V momente, keď máte v ohrození vlastných ľudí, tak použijete všetky prostriedky na to, aby ste z prípadných podozrivých dostali všetky informácie, ktoré im pomôžu na ochranu vlastných," hovorí bezpečnostný analytik Ivo Samson.

"V tých krajinách, z ktorých pochádzajú tí ľudia, tak tam by ich čakal oveľa horší osud," myslí si predseda zahraničného výboru národnej rady František Šebej.

Šebej zverejnenie správy pokladá za správne. "Ukazuje to niečo o slobode krajiny, ktorá to zverejnila," dodáva Šebej. "Je to hrdá veľmoc, ktorá chyby verejne prizná. To by Rusko, Čína dokonca ani Francúzsko nikdy neurobili," dodáva Samson.

Príprava na prezidentské voľby

Podľa Samsona zverejnenie správy treba vnímať aj ako prípravu pôdy pre budúce prezidentské voľby. "Je to politický ťah, ktorý by mal ukázať, že za vlády republikánov sa porušovali základné ľudské práva," dodáva Samson.

Washington oznámil, že kvôli obavám z možných demonštrácií zvýši bezpečnostné opatrenia na veľvyslanectvách po celom svete. "Nekomentujeme bezpečnostné opatrenie našich ambasád," uviedla hovorkyňa ambasády USA v Bratislave Stephanie Fitzmaurice. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy